Alegerile comasate din 9 iunie, europarlamentare cu locale, vor lăsa actualul guvern fără o bună parte dintre miniștrii PSD și PNL. În timp ce unii vor încerca să prindă un loc la primării, sau să ajungă în fruntea unui consiliu județean, alții se luptă să prindă un loc în Parlamentul European.
Cine sunt miniștrii care vor renunța la Palatul Victoria pentru a-și măsura șansele în campania electorală.
Miniștrii care ar urma să plece din funcții după alegerile din iunie
Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "La finele lunii aprilie-începutul lunii mai, în preajma debutului de campanie electorală pentru aceste alegeri, vom asista la o serie de demisii ale unor miniștri din actualul cabinet. Asta pentru că ambele conduceri, PSD și PNL, și-au format propriile calcule și strategii electorale și au nevoie, potrivit unor surse din interiorul Coaliției, de persoane cu vizibilitate și notorietate, pentru a avea șanse de succes, în special atunci când vine vorba de candidatura la alegerile locale.
Drept urmare, o serie de miniștri, în special cei liberali, vor candida pentru șefii de consilii județene, cum e cazul lui Adrian Veștea, actual ministru al Dezvoltării, care va încerca să obțină un nou mandat la șefia Consiliului Județean Brașov. Colegul său de partid, de la Mediu, Mircea Fechet, va fi aruncat în cursa electorală pentru Primăria Bacău, în timp ce ministrul Culturii, Raluca Turcan, cochetează cu ideea candidaturii la Primăria SIbiu.
Sebastian Burduja, de la Energie, și actual lider interimar al PNL București, ar putea, în urma negocierilor din Coaliție, să devină candidatul comun al celor două partide la Primăria București.
Avem și miniștri care au și ambiții de a ajunge în viitorul Parlament European. În primul rând, Cătălin Predoiu, potrivit surselor noastre, și-ar fi dorit o asemenea nominalizare pe această listă de candidați eligibili PSD-PNL, dar conducerea i-a comunicat că ar avea nevoie de el în continuare la Ministerul de Interne pentru organizarea alegerilor din acest an.
Șanse mai mari are actualul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, potrivit surselor noastre, în condițiile în care Popularii europeni le-au comunicat conduceri PNL că ar fi bine să existe mai mulți reprezentanți femei pe lista de candidați eligibili. Drept urmare, în afară de Adina Vălean, actualul comisar european pe transporturi, este posibil să vedem și un ministru liberal candidat pe această listă pentru Parlamentul European.
De cealaltă parte, de la PSD, actualul ministru al Muncii, Simona Bucura, este dată ca sigur pe această listă de viitori eurodeputați, în timp ce Alexandru Rafila, care a făcut clar un anunț că și-ar dori o astfel de nominalizare, potrivit surselor noastre, Marcel Ciolacu, l-ar dori în continuare la Ministrul Sănătății".
- Pe 21 februarie, PSD și PNL au ajuns la un acord privind comasarea alegerilor, după mai bine de o lună de negocieri. Astfel, în 9 iunie avem, atât alegeri locale, cât și europarlamentare. Iar social-democrații și liberalii vor avea liste comune la scrutinul pentru Parlamentul European.
- Cele două tabere trebuie să găsească un candidat cap de listă. După ce se va decide cine va deschide această listă, urmează câte un reprezentant PSD și PNL, după metoda ”fermoar, alternativ”, pentru doar primele 10 locuri, susțin surse din cadrul coaliției.