Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția Rusiei la afirmațiile lui Trump că vrea Groenlanda: Urmărim îndeaproape evoluția situației

Controversatele declarații ale lui Donald Trump față de ambițiile privind Groenlanda continuă să stârnească valuri. Într-o primă reacție, Kremlinul a susținut că pretențiile lui Trump de a prelua insula țin de relațiile bilaterale dintre Statele Unite și Danemarca. În același timp, șeful diplomației americane a expediat subiectul afirmând că ambițiile lui Donald Trump nu vor deveni niciodată realitate. Liderii europeni insistă că principiul inviolabilității granițelor se aplică și Americii, nu doar Rusiei.

Ambițiile lui Donald Trump privind Groenlanda stârnesc valuri. Ce spune Rusia

Șeful diplomației americane, aflat la final de mandat, spune că ideea lui Trump de a prelua insula Gorenlanda nu face altceva decât să tensioneze relațiile cu Danemarca, unul dintre aliații NATO cei mai fideli.

Antony Blinken, secretarul de stat american: „Suntem mai puternici, suntem mai eficienți, obținem rezultate mai bune atunci când colaborăm îndeaproape cu aliații noștri. Nu atunci când spunem sau facem lucruri care i-ar putea îndepărta de noi. Acestea fiind spuse, ideea exprimată (de Trump-n.red) despre Groenlanda este evident o idee proastă, dar și mai important, este evident că nu se va întampla. Așa încât nu ar trebui să irosim prea mult timp vorbind despre ea.”

Liderul democraților din Camera Reprezentanților a taxat și el noua „obsesie” a lui Trump care vizează expansiunea teritorială și a amintit că nu asta a promis președintele ales în campania electorală. Contribuabilii americani așteaptă cu totul altceva.

Hakeem Jeffries, liderul deputaților democrați: „Democrații din Camera Reprezentanților consideră că nu suntem trimiși la Washington pentru a invada Groenlanda, să redenumim Golful Mexicului sau să preluăm cu forța Canalul Panama. Suntem trimiși la Washington să reducem costul mare al vieții în Statele Unite ale Americii.”

Pe plan internațional, a apărut și o primă reacție din partea purtătorului de cuvânt al lui Putin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Suntem interesați să menținem o atmosferă de pace și stabilitate în zona Articului și suntem gata să colaborăm cu statele lumii în numele păcii și al stabilității peste tot și, în mod special, în zona artică. Astfel de revendicări (enunțate de Trump-n.red) țin mai mult de relația bilaterală dintre Statele Unite și Danemarca și alte state. Urmărim îndeaproape evoluția dramatică a situației, care până acum, slavă Domnului, este doar la nivel de declarații.”

Liderii europeni atrag atenția că nu doar Rusia trebuie să respecte principiul suveranității și al inviolabilității granițelor.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „În discuțiile mele cu partenerii europeni, confuzia legată de declarațiile din Statele Unite s-a limpezit. Principiul inviolabilității granițelor se aplică fiecărei țări, indiferent dacă vine din est sau vest, și fiecare stat trebuie să îl respecte, indiferent dacă este o țară mică sau una puternică.”

Pe frontul european a apărut, însă, și o fisură. Ministrul de externe al Marii Britanii a refuzat să condamne declarațiile lui Trump privind preluarea Greonlandei de la Regatul Danemarcei. Șeful diplomației britanice a adăugat, însă, că nu crede că aceste amenințări se vor concretiza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE