Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răzvan Raț speră să se întoarcă în Ucraina. Fostul căpitan al naționalei a jucat zeci de meciuri la Șahtior Donețk

Conflictul din Ucraina și-a pus amprenta, în mod decisiv, și asupra sportului. Mulți atleți din țara vecină au ajuns în România, iar unii dintre ei continuă să se antreneze pe teritoriul țării noastre. Afectat în mod direct de situația din Ucraina este și Răzvan Raț, fostul căpitan al echipei naționale de fotbal. Căsătorit cu o ucraineancă, fostul jucător al celor de la Șahtior are mai multe proprietăți în Donețk, despre care nu mai știe foarte multe la acest moment.

Fostul fotbalist Răzvan Raț se declara astazi pe jumătate ucrainean. Și speră să se poată întoarce la Donețk, oraș pe care îl numește acasă.

Răzvan Raț, fost căpitan al echipei naționale: „Soția mea este ucraineancă, copilul meu este născut la Donețk. Războiul pentru mine a început în februarie 2014. Am foarte mulți prieteni, foarte multe cunoștințe care acum nu mai sunt. Nu aveam de gând să mă întorc în România și gândurile mele erau să rămân în Ucraina, pentru că eram ca peștele în apă.”

Răzvan Raț, afectat de războiul din Ucraina

La Donețk, fotbalistul care a strâns peste 100 de meciuri în tricoul echipei naționale are mai multe proprietăți, printre care și o casă care a costat două milioane de euro.

Răzvan Raț, fost căpitan al echipei naționale: „Acum o lună de zile am primit un filmuleț de la fostul director sportiv de la Șahtior, un video în care i se transmitea cum îi ardea casa. Casă în care el locuia și care era la mai puțin de 500 m de casa în care locuiam eu și care este, sper eu, la momentul ăsta, încă în picioare. Deocamdată sunt în picioare (proprietățile). De când cu această anexare ilegală a Donețkului și a celorlalte orașe de acolo, mi-e și frică să întreb. Și nici nu știu ce să întreb, unde să întreb, înainte practic erau în Ucraina, până în 2014 erau în Ucraina, apoi erau în așa-zisă republică Donețk, acum este partea Rusiei. Totul este ilegal, este clar, dar mi-e și frică să întreb. Cred că e imposibil ca o proprietate să fie vândută în timpul războiului. Nu mai vorbim de imposibilitatea de a intra în posesia ei, acte și altele.”

Ucraina vrea să fie gazda Campionatului Mondial de Fotbal

De la începutul invaziei, fotbalistul care a petrecut zece ani în tricoul celor de la Șahtior Donețk a ajutat mai mulți fotbaliști din Ucraina să ajungă în România. Unii dintre ei ar putea fi în atenția selecționerilor naționalei Ucrainei și în 2030, când țara vecină vrea să găzduiască, alături de Spania și Portugalia, Campionatul Mondial.

Igor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei în România: „Avem încredere că războiul se va încheia până atunci, vom fi implicați într-un efort foarte mare de reconstrucție a țării. Am încredere deplină că vom câștiga războiul și vom restabili pacea, stabilitatea și siguranța în Europa.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE