Wagner, o companie militară privată condusă de un milionar necinstit care are legături vechi cu președintele rus Vladimir Putin, a fost vârful de lance pentru a demara ofensiva Rusiei în provincia Donețk din estul Ucrainei.
Luptele feroce din casă în casă au produs unele dintre cele mai sângeroase lupte de când Rusia a trimis trupe în Ucraina, personalul Wagner „mărșăluind pe cadavrele propriilor soldați”, după cum au spus autoritățile ucrainene, potrivit AP.
Săptămâna aceasta, SUA au extins sancțiunile împotriva Wagner pentru rolul său în Ucraina și pentru activitățile de mercenariat din Africa.
Iată o privire asupra istoriei grupului Wagner și a rolului său actual în lupte.
Cine deține grupul Wagner
Evgheni Prigozhin, care a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare în 1981, fiind acuzat de jaf și agresiune, a început o afacere cu restaurante în Sankt Petersburg după eliberarea din închisoare. În această calitate l-a cunoscut pe Putin, care a fost viceprimar al orașului în anii 1990.
Prigozhin, în vârstă de 61 de ani, s-a folosit de legăturile sale cu Putin pentru a dezvolta o afacere de catering și a obținut contracte profitabile din partea guvernului rus, care i-au adus porecla de „bucătarul lui Putin”. Ulterior, el s-a extins la alte afaceri, inclusiv la instituții media și la o infamă „fabrică de troli” care a dus la punerea sa sub acuzare în SUA pentru amestec în alegerile prezidențiale din 2016.
Prigozhin a negat orice legătură cu grupul Wagner înainte de a recunoaște că deține compania în septembrie. În această lună, el a declarat că a fondat-o, condus-o și finanțat-o.
Unde acționează Wagner
grupul Wagner a fost văzut pentru prima dată în acțiune în estul Ucrainei la scurt timp după ce a izbucnit un conflict separatist în această țară, în aprilie 2014, la câteva săptămâni după anexarea Crimeei de către Rusia.
În timp ce susținea insurgența separatistă din Donbas, inima industrială din estul Ucrainei, Rusia a negat că și-a trimis propriile arme și trupe acolo, în ciuda numeroaselor dovezi care demonstrau contrariul. Angajarea unor contractori privați în lupte a permis Moscovei să mențină un grad de negare.
Compania lui Prigozhin s-a numit Wagner după porecla primului său comandant, Dmitri Utkin, un locotenent-colonel în retragere din forțele speciale ale armatei ruse.
În scurt timp, compania și-a creat o reputație pentru brutalitatea și cruzimea sa extremă.
Personalul Wagner a fost desfășurat în Siria, unde Rusia a sprijinit guvernul președintelui Bashar Assad în războiul civil din această țară. În Libia, au luptat alături de forțele comandantului libian Khalifa Hifter.
Grupul a operat, de asemenea, în Republica Centrafricană și în Mali.
Prigozhin s-ar fi folosit de desfășurarea Wagner în Siria și în țările africane pentru a obține contracte miniere profitabile.
Subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat joi membrilor Comisiei pentru relații externe a Senatului că firma se folosea de accesul său la aur și la alte resurse din Africa pentru a-și finanța operațiunile din Ucraina.
Unele media rusești au afirmat că Wagner ar fi implicat în uciderea, în iulie 2018, a trei jurnaliști ruși, care au fost împușcați mortal în Republica Centrafricană în timp ce investigau activitățile grupului în această țară. Asasinatele rămân nerezolvate.
Reputația grupului
Țările occidentale și Națiunile Unite au acuzat mercenarii grupului Wagner de comiterea a numeroase abuzuri privind drepturile omului în întreaga Africă, inclusiv în Republica Centrafricană, Libia și Mali.
În decembrie 2021, Uniunea Europeană a acuzat grupul de „abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv tortură, execuții, omoruri extrajudiciare”și de desfășurarea de „activități destabilizatoare” în Republica Centrafricană, Libia, Siria și Ucraina.
Unele dintre incidentele raportate au ieșit în evidență prin brutalitatea lor macabră. În ciuda indignării publice și a unui flux de cereri de anchetă, Kremlinul a închis ochii.
Rolul grupului Wagner în Ucraina
Grupul Wagner și-a asumat un rol din ce în ce mai vizibil în războiul din Ucraina, în condițiile în care trupele regulate rusești au suferit o puternică uzură și au pierdut controlul asupra unor teritorii capturate anterior, într-o serie de eșecuri umilitoare.
Prigozhin și-a revendicat luna aceasta meritul deplin pentru capturarea orașului Soledar, un oraș de exploatare a sării din regiunea Donețk, și a acuzat Ministerul rus al Apărării că încearcă să fure gloria lui Wagner. El a spus că Wagner a fost vârful de lance al atacului asupra orașului Bakhmut, un bastion ucrainean din apropiere pe care forțele rusești au încercat să îl câștige de luni de zile.
Prigozhin a făcut un tur al închisorilor rusești pentru a recruta luptători, promițând deținuților grațieri dacă vor supraviețui unui tur de jumătate de an de serviciu pe front alături de Wagner. El a postat recent un videoclip în care felicită primul grup de deținuți care au primit grațieri oficiale și dreptul de a părăsi compania.
Statele Unite estimează că Wagner are aproximativ 50.000 de persoane care luptă în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați înrolați de companie.
SUA evaluează că Wagner cheltuiește aproximativ 100 de milioane de dolari pe lună în această luptă și a primit arme din Coreea de Nord, inclusiv rachete și rachete.
Prigozhin critică ofițerii de rang înalt ruși
Faptul că Wagner a ajuns la arme nord-coreene ar putea reflecta o dispută de lungă durată cu conducerea militară rusă, care datează încă de la crearea companiei.
Un grup de soldați care se presupune că sunt contractori ai Wagner pe linia frontului din Ucraina a înregistrat recent un videoclip în care îl înjură pe șeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valery Gerasimov, pentru o presupusă nerespectare a obligației de a furniza muniție.
Prigozhin însuși a criticat în ultimele luni conducerea militară de vârf, acuzând ofițerii de rang înalt de incompetență. Comentariile sale au fost fără precedent pentru sistemul politic strict controlat al Rusiei, în care doar Putin poate emite astfel de critici.
La începutul acestei luni, Putin și-a reafirmat încrederea în generalul Gerasimov, punându-l la conducerea directă a forțelor rusești din Ucraina, o mișcare pe care unii observatori au interpretat-o, de asemenea, ca o încercare de a-l reduce pe Prigozhin.
După aceea, Prigojin și-a mai domolit oarecum criticile aduse conducerii militare, dar a rămas sfidător.
De asemenea, el și-a ridicat din ce în ce mai mult profilul public, publicând zilnic declarații în aplicația de mesagerie pentru a se lăuda cu presupusele victorii ale Wagner și pentru a-și ironiza sardonic dușmanii.
Întrebat recent despre o comparație făcută de mass-media cu Grigori Rasputin, un mistic care a câștigat o influență fatală asupra ultimului țar al Rusiei, pretinzând că are puterea de a vindeca hemofilia fiului său, Prigozhin a răbufnit: „Eu nu opresc sângele, dar vărs sângele dușmanilor Patriei noastre”.
Sancțiuni pentru grupul Wagner
Statele Unite au aplicat mai multe valuri de sancțiuni asupra lui Prigozhin și Wagner. Joi, Departamentul Trezoreriei a intensificat și mai mult sancțiunile împotriva lui Wagner și a companiilor și persoanelor afiliate.
Uniunea Europeană l-a sancționat, de asemenea, pe Prigozhin, iar în decembrie 2021 a impus sancțiuni împotriva mai multor persoane asociate cu Wagner și a trei companii energetice cu sediul în Rusia care au legătură cu grupul din Siria.
Prigozhin a luat în derâdere sancțiunile occidentale.
„Am efectuat un control intern pentru a examina presupusele infracțiuni comise de Wagner, dar nu am găsit nicio dovadă incriminatoare”, a declarat el, comentând ultima rundă americană.
El i-a provocat pe acuzatorii lui Wagner să trimită dovezi ale neregulilor la serviciul său de presă.