Ministrul de Interne a prezentat luni raportul final, realizat de Corpul de Control în cazul accidentului provocat de un șofer drogat în stațiunea 2 mai, soldat cu moartea a două persoane. Cătălin Predoiu a evidențiat că au fost comise o serie de abateri, încălcări de prevederi ale legii, atât în cazul polițiștilor rutieri, cât și al operatorilor 112 care au gestionat cazul.
De asemenea, șoferul care a provocat accidentul mortal a fost oprit în trafic de șeful Serviciului Rutier Constanța, care ar fi trebuit să-l sancționeze pentru lipsa semnului de începător și să îi ridice plăcuțele de înmatriculare.
Principalele declarații ale ministrului de Interne, Cătălin Predoiu
- La data 18 august 2023, ora 21:40, numitul făptuitor, aflat la volanul unui autoturism, a fost oprit în trafic, în municipiul Constanța, de către un comisar șef de Poliție, șeful Serviciului Rutier Constanța.
- Raportul Corpului de Control constată și susține că la acest moment au fost încălcate norme care stabilesc că trebuia aplicată sancțiunea contravențională pentru lipsa semnului disctinctiv de începător al conducătorului auto, având în vedere că șoferul avea o vechime mai mică de un an de la dobândirea permisului.
- Au fost încălcate prevederi legale care dispuneau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ale autoturismului verificat.
Operatorii 112 nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv despre șoferul care circula haotic: ”Nu au raportat evenimentul conducerii”
- La data de 19 august 2023, la orele 0:40, s-a recepționat un apel 112, apel în care se făceau referiri cu privire la modalitatea neobișnuită în care era condus autovehiculul pe drumurile publice, prin două declarații menționate în raportul Corpului de Control rezultând că mențiuni au fost legate de presupusă conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dar ulterior și presupus consum de droguri. Asta a semnalat cetățeanul care a apelat 112.
- Apelul a fost gestionat de către operatorul 112 Constanța, un agent șef de Poliție și de dispecerul Poliției Municipiului Mangalia, agent-șef adjunct de Poliție.
- La acest moment operativ, au fost încălcate proceduri de sistem care stabilesc acitivăți ce se vor întreprinde de către personalul Poliției pentru predare, dispecerizare și intervenției la evenimente semnalate prin 112.
- După preluarea apelului de urgență, nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obținute de la apelant. Nu au completat toate câmpurile fișei de caz 112 și nici datele necesare pentru soluționarea evenimentului.
- Nu au raportat evenimentul conducerii.
Polițistul care l-a oprit în trafic pe șoferul drogat nu pornise body-cam-ul
- La data de 19 august, la orele 2:35, a fost depistat în trafic, dat în consemn, un agent de poliție în timp ce se deplasa cu autospeciala în care se mai afla un plutonieri și patrula compusă dintr-un agent principal și un plutonier adjutant, în localitatea Vama Veche a depistat autoturismul (...) cu numărul de înmatriculare comunicat prin dispecerat.
- La acest moment procedural, conform raportului Corpului de Control, agentul de poliție a încălcat prevederi legale prin aceea că nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare al auto verificat.
- A încălcat prevederi legale întrucât cu ocazia depistării și opririi în trafic a vehicului nu a pornit de îndată dispozitivul audio-video portabil de tip body warn camera, acesta fiind pornit în momentul în care s-a efectuat testul de alcoolemie.
- De asemenea, prevederi privind o procedură de sistem, în situația în care șoferul nu a putut fi supus din orice motiv a testării preliminare în organism a unor substanțe psiho-active era obligat să-l conducă la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice.
- La ora 2:40, după oprirea în trafic, au fost fotografiată cartea de identitate și numărul de înmatriculare, au fost transmise pe grupuri de Whatsapp și rezultatul interogării a fost postat pe aceste grupuri.
Raportul Corpului de Control al MAI. O țigară confecționată artizanal a fost descoperită în mașina șoferului, însă polițiștii nu l-au dus la secție
- În urma activității poliținești, un agent și un plutonier au efectuat și controlul autoturismului, ocazie cu care în portiera stângă față au fost deschise un pachet de țigări în interiorul căruia se afla o țigară confecționată artizanal, parțial consumată care conținea materie vegetală de culoare brun-verzuie cu miros înțepător, specific canabisului, și un blister de Bromazepam ce conținea patru comprimate.
- La acest moment operativ, au fost încălcate prevederi legale pentru că nu au fost conduși la sediul biroului de Poliție Vama Veche - 2 mai și însoțitorii, pasageri ai făptuitorului accidentului, deși au fost legitimați.
- Această conducere la secție trebuia făcută în vederea stabilirii situației de fapt referitoare la descoperirea unei țigarete confecționată artizanal, parțial consumată care conținea o materie vegetală, plus blisterul cu cele patru pastile de Bromaxepam.
Un polițist rutier a cerut ca tânărul să fie testat cu aparatul drug-test
- În jurul orei 3:00, agentul de poliție a solicitat ofițerului coordonator, subinspector de poliție, sprijin în vederea testării alcoolemiei șoferului. Rezultatul a fost negativ, dar agentul a solicitat dispecerului Poliției Mangalia sprijin pentru testarea șoferului cu un aparat drug-test, însă dispecerul a comunicat că nu are planificat un polițist rutier din cadrul Biroului Rutier Mangalia în gestiunea căruia se află un aparat drug-test.
- La acest moment operativ, potrivit Corpului de Control, agentul șef adjunct de Poliție a încălcat o procedură de sistem, constând în acea că nu a raportat conducerii Poliției municipale detalii privind evenimentul semnalat și imposibilitatea testării conducătorului auto cu aparatul drug-test. Nu a depus diligențe pentru solicitarea sprijinului formațiunilor de la IJP, pentru testarea cu drug-test. De asemenea, comisarul de Poliție, șeful Poliției Mangalia, a încălcat prevederile unui ordin ministerial privind programul de lucru al polițiștilor, în sensul că nu au organizat program de lucru astfel încât să asigure continuitatea serviciului polițienesc.
- Activitățile procedurale s-au încheiat în jurul orei 4.30, făptuitorul a părăsit sediul Poliției Vama Veche. În registrul de evidență persoane a fost înregistrat faptul că a fost condus la ora 3:00 de către agentul respectiv la sediul subunității.
În cât timp a fost depistat în trafic șoferul drogat după producerea accidentului
- La ora 5.21, la nivelul STS Constanța, a fost recepționat prin 112 apelul prin care s-a semnalat accidentul rutier. Apelul a fost transferat către centrul operațional al IPJ Constanța, concomitent cu ascultarea colectivă realizată de către dispeceratul Poliției Mangalia. La ora 5.25, sesizarea a fost trimisă efectivelor de poliție aflate în zonă, inclusiv serviciului rutier.
- La ora 5.30, operatorul 112 din cadrul IJP a fost informat cu privire la depistarea în trafic a făptuitorului, iar la fața locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul serviciului rutier Constanța, care a efectuat cercetarea la fața locului, l-a testat pe conducător cu aparatul drug-test, rezultatul fiind pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină. Polițiștii rutieri l-au condus la spitalul Mangalia, în vederea recoltării de probe biologice de sânge și urină. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Raportul MAI: Modul de intervenție al polițiștilor, caracterizat de o serie de încălcări succesive
- Concluziile raportului, cu privire la modul de intervenție al efectivelor de poliție, s-a stabilit că acesta a fost caracterizat de o serie de încălcări succesive ale normelor de domeniul constatării și sancționării faptelor contravenționale de circulație rutieră, al constatării infracțiunilor și al întocmirii actelor procedurale aferente, pe fondul pregătirii profesionale precare și a lipsei de experiențe, ori a nerespectării, cu bună știință, a obligațiilor ce le reveneau polițiștilor.
- Lipsa unei baze de date cu privire la valabilitatea poliței RCA, deși este problemă, nu a fost de natură să împiedice stabilirea situației de fapt și dispunerea măsurilor legale. S-a stabilit că instructajul polițiștilor delegați nu a fost adaptat tuturor elementelor situației operative. S-au stabilit carențe în actul managerial exercitat la nivelul tuturor palierelor ierarhice.
- Având în vedere cele constatate, Comisia de Control s-a sesizat din oficiu cu privire la existența unor date și indicii pivind comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu încălcarea prevederilor legii 360/2002, privind circulația pe drumurile publice, sesizare care a fost înaintată Parchetului Constanța.
Mai mulți polițiști din Constanța, cercetați în cazul accidentului din 2 mai
- Inspectorul general al IGP va analiza și va dispune cu privire la declanșarea cercetării prealabile cu privire la îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în dispozițiile primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile abilitate de lege, pentru mai mulți lucrători din poliție, un comisar șef din poliție, adjunct al șefului IPJ Constanța, un comisar șef de poliție, șeful serviciului rutier din IPJ Constanța, comisar de poliție, șeful Poliției municipiului Mangalia, un agent de poliție, operator 112, în cadrul biroului operațional IPJ Constanța.
Șeful IPJ Constanța a demisionat
- În cursul zilei de astăzi, domnul inspector șef Constantin Adrian Glugă și-a înaintat raportul de eliberare din funcție. Voi sesiza comisiile în legătură cu raportul și îl voi transmite Parchetului.