Eurodeputata din Grecia implicată în scandalul Qatargate rămâne după gratii. Eva Kaili este suspectată că a primit bani și cadouri de la reprezentanți ai unor țări din Golful Persic pentru a influența deciziile de la nivel European. Qatarul și Marocul, acuzate că au dat mita, neagă orice implicare în caz.
Eva Kaili, la închisoare pentru cel puțin o lună
Eva Kaili, fosta vicepreședintă a Parlamentului European, acuzată de scandalul corupției, va rămâne în închisoare cel puțin o lună. Judecătorul a anunțat decizia după o nouă audiere la Curtea de Justiție din Bruxelles. O decizie contestată de avocații săi.
Andre Risopoulos, avocatul Evei Kaili: „Procuratura Federală consideră că există toate riscurile care impun continuarea detenției preventive. Riscul de a fugi, riscul de complicitate cu terțe părți, riscul de distrugere a probelor. Noi susținem că aceste riscuri nu există.
Avocatul declară că Eva a fost supusă la torturi
La audieri, Kaili părea epuizată. A intrat în sală cu cătușe la mâini, iar acestea au fost scoase doar în timpul procesului. După ce a vorbit zece minute, a izbucnit în lacrimi când a vorbit despre fiica ei de aproape doi ani, care stă acum cu tatăl lui Kaili. Ea a cerut să stea cu fetița în sau în afara închisorii.
A insistat că e nevinovată și nu are nimic de-a face cu scandalul. Avocatul fostei eurodeputate a declarat că ea a fost supusă la torturi săptămâna trecută, cât a fost deținută timp de 16 de ore de poliția federală.
Michalis Dimitrakopoulos, avocatul Evei Kaili: „Ceea ce a trăit doamna Kaili în celula din secția de poliție federală din Bruxelles, este demn de Evul Mediu. Nu a putut nici să doarmă, i-a fost interzis, a stat în frig, i-au luat haina, a fost lăsată într-o cameră rece, i s-a refuzat o a doua pătură și nu i s-a permis să se spele. Toate acestea sunt torturi. Asta stipulează Convenția Europeană a Drepturilor Omului și aceasta a fost ceea ce doamna Kaili mi-a cerut să vă spun, foarte îngrijorată, pentru ca nimeni să nu mai treacă prin ce a trecut ea.”
Avocații Evei Kaili susțin că ea plătește cel mai mare preț față de alți suspecți, care sunt în libertate și își pregătesc apărarea. Ei se referă la Pier Antonio Panzeri, care a încheiat un acord cu autoritățile belgiene și va fi audiat, pentru a dezvălui informații importante din caz.
Se așteaptă că va da numele mai multor persoane implicate în acest scandal, fie că au mituit, sau au fost mituite. În același timp, este analizată cererea de ridicare a imunității a încă doi eurodeputați, Marc Tarabella și Andrea Cozzolino. Autoritățile belgiene sunt asigurate de Parlamentul European că o decizie în acest sens se va lua luna următoare.