Salariul minim și pensiile rușilor vor crește cu 10%, după ce președintele Vladimir Putin le-a cerut acest lucru guvernanților. Liderul de la Kremlin a făcut anunțul într-o întâlnire televizată a Consiliului de Stat al Rusiei. El a ținut să sublinieze că nu toate problemele cu care se confruntă țara sa sunt cauzate de războiul din Ucraina.
Putin a recunoscut că 2022 va fi un an „dificil” pentru economia rusă. „Când spun <<dificil>>, nu înseamnă că toate aceste dificultăți sunt legate de operațiunea militară specială, pentru că în țările care nu desfășoară nicio operațiune – să zicem în străinătate, în America de Nord, în Europa – inflația este la un nivel asemănător și, dacă te uiți la structura economiilor lor, chiar mai mare decât al nostru”, a spus Putin la ședința televizată.
Declarațiile sale au ignorat faptul că inflația în creștere din economiile occidentale este parțial o consecință directă a războiului Rusiei în Ucraina, care a condus la creșterea prețurilor la energie și la alimente în întreaga lume.
Pensiile vor fi majorate încă de la 1 iunie, iar de la 1 iulie, salariile minime vor ajunge la 241 de euro pe lună. După ce a invadat Ucraina, Rusia a înregistrat în aprilie o inflație record al ultimilor 20 de ani - de aproape 18%. Și se așteaptă ca la finalul anului inflația să depășească 20%.
Măsurile nu vor duce la o scădere bruscă a veniturilor, potrivit analiștilor
Economia rusă a fost afectată mai mult ca niciodată de sancțiunile occidentale impuse din cauza deciziei de a trimite trupe în Ucraina pe 24 februarie, prețurile de consum crescând și companiile străine părăsind Rusia, pe măsură ce comerțul devenea greu de gestionat.
Chiar și cu o creștere cu 10% a salariului minim și a pensiilor, declinul ulterior al salariilor și al pensiilor rușilor nu va putea fi evitat, după ce se va lua în considerare inflația, potrivit Institutului de cercetare și expertiză a băncii VEB, citat de euronews.com.