Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Protest inedit în Noua Zeelandă. Au făcut haka în Parlament și au întrerupt votul

Un proiect de lege controversat din Noua Zeelandă a provocat proteste inedite chiar în Parlament. În timpul votului, deputații maori au întrerupt procedura de vot privind modificarea modului în care este interpretat Tratatul de la Waitangi, adoptat în 1840.

Proiectul de lege a fost propus de partidul ACT, care face parte din coaliția de guvernare, dar ca entitate minoritară. În Noua Zeelandă, 20% din populație este de origine maori. Acel tratat din urmă cu 184 de ani a fost semnat atunci între Coroana britanică și peste 500 de căpetenii maori și explică modul în care cele două părți au convenit să guverneze.

Însă tocmai această interpretare a modului de guvernare a stârnit polemici, pentru că documentul și clauzele lui stau la baza politicii din Noua Zeelandă, iar noua interpretare ar pune în pericol drepturile populație indigene.

Protest inedit în Noua Zeelandă. Au făcut haka în Parlament și au întrerupt votul

Astfel, deputata Hana-Rawhiti Maipi-Clarke a protestat, direct în Parlament, printr-un dans tradiţional care se numește haka, pe care îl vedem la fiecare meci de rugby al Noii Zeelande.

  • În cultura maori, haka reprezintă un fel de dans războinic, sub forma unei ceremonii, care exprimă o varietate de mișcări viguroase și bătăi din picioare, precum și bătăi ale mâinilor pe piept și pe coapse, acompaniate de strigăte în dialectul specific. Haka este realizat, de obicei, de grupuri de oameni și a devenit extrem de popular la nivelul naționalei de rugby a Noii Zeelande. Astfel, înaintea fiecărui meci, jucătorii fac celebra haka, în fața adversarilor. Se spune că această ceremonie îi și încarcă de energie și le dă o putere psihică mai mare.

„Divizarea pe care o vedeți nu a fost cauzată de acest proiect de lege. A fost construită de-a lungul deceniilor în care neozeelandezii au ajuns să se considere că provin dintr-o ramură bazată pe ascendență, sau pe o parte a unui parteneriat, în loc să provină din neozeelandezi puri. Și ceea ce e mai rău este că guvernele au încurajat succesiv această divizare. Guvernele au încurajat această divizare", a spus David Seymour, ministrul adjunct al Justiție și unul dintre liderii partidului ACT.

Willie Jackson: „Domnule speaker, rușine, rușine, rușine să îți fie, David Seymour! Să vă fie rușine pentru ceea ce încercați să-i faceți acestei națiuni și pentru introducerea acestui proiect de lege privind principiile tratatului.”

Între timp, deputata Hana-Rawhiti Maipi-Clarke a decis să protesteze prin celebrul dans haka. Din cauza protestelor, votul a fost suspendat.

Prim-ministrul Christopher Luxon nu este de acord, dar partidul său a votat, joi, proiectul de lege, ca parte a acordului politic cu David Seymour, membru al partidului ACT. Luxon i-a spus lui Seymour că partidul său va vota pentru proiectul de lege o singură dată și i-a promis public că nu va trece mai departe.

Christopher Luxon, prim-ministrul Noii Zeelande: „Poziția noastră și motivul pentru care nu o susținem este foarte clară. Știți că problemele tratatelor sunt complexe. Au fost negociate, dezbătute, discutate de-a lungul a 184 de ani. Este simplist să presupunem că poți să o faci din pix. Rezolvăm toate acestea, cred că este mai bine să avem abordarea noastră, problemă cu problemă. Dar este mai important să lucrați cu maori pentru a oferi rezultate mai bune”.

Jackson a fost dat afară din sala de dezbateri, chiar de către președintele Gerry Brownlee, pentru că l-a numit pe Seymour mincinos. Însă nimeni nu s-a abătut de la voturile planificate și proiectul de lege a fost adoptat.

Transmisiunea în direct a lucrărilor Parlamentului a fost întreruptă și Brownlee a ordonat ca oamenii să fie îndepărtați înainte de reluarea votului. Iar Maipi-Clarke a fost suspendată din Parlament pentru o zi.

Proiectul de lege va trece acum la un proces de dezbatere publică înainte de un nou vot.

Între timp, mii de protestatari urmează să sosească în capitala Wellington, pentru ceea ce probabil va fi unul dintre cele mai mari proteste legate de relațiile rasiale din istoria Noii Zeelande.

Conform principiilor stabilite în Tratatul de la Waitangi, din 1840, care ghidează relația dintre guvern și maori, triburilor li s-au promis drepturi extinse de a-și păstra pământurile și de a-și proteja interesele în schimbul cedării guvernării către britanici. Proiectul de lege precizează că aceste drepturi ar urma să se aplice tuturor neozeelandezilor.

Însă criticii spun că asta ar duce la discordie rasială și tulburări constituționale. Ca urmare, mii de neozeelandezi protestează în toată țara, de la începutul acestei săptămâni. Proiectul de lege are puțină susținere și este puțin probabil să devină lege. Cu toate acestea, în ciuda nepopularității sale, propunerea de lege a ajuns, joi, la primul vot, după ce a dominat discuțiile publice luni de zile, din cauza sistemului politic de reprezentare proporțională din Noua Zeelandă, care permite partidelor mici să negocieze o influență mai mare pentru agendele proprii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE