PSD anunță că va „supune spre dezbatere”, în cadrul coaliţiei, patru măsuri pentru a suplimenta veniturile de la buget. Printre acestea se numără supraimpozitarea cu 40% a veniturilor salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României, supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, precum și introducerea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei.
„În viziunea PSD este necesară o diferenţiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcţie de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari şi impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, potrivit Partidului Social Democrat.
Care sunt cele patru propuneri ale PSD
- supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României;
- supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);
- aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
- o contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.
Totodată, PSD se opune, „cel puțin în prima fază”, la schimbarea pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000, precum era acesta prevăzut în PNRR, ulterior „propunerilor” negociate de „fosta guvernare”.
„Acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro şi 500.000 de euro", argumentează social-democraţii.
Propunerile PSD vin în contextul în care modificările aduse Codului Fiscal vor fi adoptate, prin ordonanță de urgență, până la 1 iulie, potrivit președintelui social-democraților, Marcel Ciolacu, citat de RRA.