Suedia va avea un guvern de coaliție susținut din Parlament de extrema dreaptă. Este pentru prima dată în istoria țării când se întâmplă acest lucru. Moderații, creștin-democrații și liberalii au reușit să ajungă la un acord pentru formarea noului guvern, după mai bine de o lună de negocieri de la alegerile parlamentare care s-au soldat cu un rezultat strâns. Deși nu va face parte efectiv din executiv, voturile extremei drepte vor fi esențiale pentru supraviețuirea Executivului.
Prin acordul de colaborare parlamentară cu partidul de extremă-dreapta, Democrații Suedezi marchează un punct de cotitură în politica Suediei, o schimbare de neconceput în urmă cu un deceniu.
Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat: Va fi o coaliție guvernamentală formată din trei partide- Partidul Moderat, Creștin-Democrații și Partidul Liberal. Acest guvern va lucra îndeaproape cu Democrații Suedezi în Parlament. Democrații Suedezi vor avea propriul lor birou la sediul guvernului, pentru a asigura colaborarea cu membrii executivului.
În schimbul sprijinului parlamentar, Democrații Suedezi au cerut înăsprirea politicilor în domeniul imigrației. Concret, extrema dreaptă vrea reducerea cotei de refugiați primiți de statul suedez de la 6.400, cât este în prezent, la 900 pe an.
Jimmie Akesson, liderul Democraților Suedezi: Pentru noi, a fost absolut decisiv ca o schimbare de putere să fie o schimbare de paradigmă, în ceea ce privește politica de imigrare. Nu există nicio îndoială că, pentru mine, acest acord (al susținerii coaliției – n.red) înseamnă exact acest lucru - o schimbare de paradigmă.
Schimbarea este cu atât mai radicală cu cât, în timpul guvernării social-democrate, Suedia a fost, alături de Germania, un model în ceea ce privește politica de deschidere față de refugiați. Democrații Suedezi vor putea pune presiune pe guvern pentru a-și îndeplini obiectivele, formațiunea fiind principala forță din noua majoritate parlamentară, cu 73 de mandate. Moderaţii au 68 de mandate, creştin-democraţii 19, iar liberalii doar 16.
Partidul Democraților Suedezi a fost fondat de activiști neo-naziști și este condus din 2005 de Jimmie Akesson. Sub conducerea acestuia, partidul a renunțat la o parte din vederile extremiste, reușind, astfel, să își croiască drum în politica mainstream.
Suedia se înscrie într-un trend care se manifestă în mai multe state europene, în ultimii ani. Cel mai recent caz este cel al alegerilor parlamentare din Italia care au adus la putere Frații Italiei, partid de origine fascistă.