Lipsa de obstetricieni în spitalele publice poate duce la închiderea permanentă a unor maternități din Portugalia, iar autoritățile nu par să găsească soluții pe termen scurt. Ministrul Sănătății și-a dat demisia săptămână trecută, după ce o femeie însărcinată a murit, în timpul unui transfer între spitale.
Portugalia se confruntă cu o criză a urgențelor neonatologice
Portugalia se confruntă cu o criză a urgențelor neonatologice, care le obligă pe femeile însărcinate să se deplaseze chiar și zeci de kilometri în plus pentru a naște.
Diogo Ayres de Campos, președintele Grupului de Lucru pentru Urgențe de Obstetrică și Neonatalogie: „Am lucrat în lunile iulie și august la o reorganizare a secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie. Credem că acest lucru va afecta, probabil, concentrarea resurselor, respectiv faptul că unele spitale nu-și pot ține deschise blocurile de urgență și de naștere.”
Filipa Soares, jurnalist Euronews: „Mai multe spitale din Portugalia au fost nevoite să-și închidă de câteva ori secțiile de obstetrică și ginecologie în această vară, din cauza lipsei de medici. În timpul acestei crize, doi bebeluși au murit. O femeie însărcinată a decedat în timp ce era transferată la un alt spital, din cauza lipsei de posturi vacante în neonatologie. Decesele sunt în curs de investigare, iar ministrul Sănătății a demisionat.”
Mortalitatea în rândul gravidelor a ajuns la cea mai mare proporție din ultimii 38 de ani
Potrivit lui de Campos, Serviciul Național de Sănătate are nevoie de cel puțin 250 de specialiști în obstetrică și ginecologie, în special în sudul Portugaliei. În ultimii ani, mortalitatea în rândul gravidelor a ajuns la cea mai mare proporție din ultimii 38 de ani.
Diogo Ayres de Campos, președintele Grupului de Lucru pentru Urgențe de Obstetrică și Neonatalogie: „Problema nu pare să fie timpul de răspuns, ci are legătură cu creșterea numărului de femei însărcinate care vin din alte țări, adesea cu mai puține resurse economice, și care nasc în Portugalia.”
Un raport privind mortalitatea printre gravide arată, de asemenea, că în prezent există multe femei care își asumă riscul să rămână însărcinate, deși suferă de diverse boli.