Ministrul Apărării Vasile Dîncu a demisionat luni dimineață din funcție și a pus gestul pe seama "imposibilității colaborării cu președintele României", comandantul Suprem al Armatei.
În cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Apărării a făcut o declarație controversată, potrivit căreia Ucraina ar trebui să ajungă la o înțelegere cu Rusia și să cedeze în cele din urmă o parte din teritoriu, pentru a încheia războiul. Afirmațiile lui Vasile Dîncu au fost ironizate și criticate de către președintele Klaus Iohannis, care i-a recomandat acestuia să citească revista presei.
Politologii Cristian Pîrvulescu și Andrei Țăranu au declarat la Euronews România că fostul ministru al Apărării nu înțelegea ministerul la conducerea căruia s-a aflat aproape un an, demonstrând prin repetatele erori de comunicare limita capacităților sale de a pricepe mecanismele interne ale armatei și structurilor de securitate.
Marți va avea loc o ședință a coaliției, convocată de urgență, în urma căreia se așteaptă ca cele două mari partide de la guvernare să hotărască cine va prelua portofoliul Apărării.
"Vasile Dîncu a fost invitat să demisioneze"
"Anunțul domnului Dîncu nu ar trebui să producă un cutremur, însă domnul Dîncu nu este un politician oarecare, pentru că este unul dintre tenorii partidului, președintele al unui organism din interiorul PSD. El este unul dintre cei care a refuzat, în momentul în care i s-a făcut aproape deschis invitația să demisioneze, pentru ca astăzi să ne surprindă, în măsura în care prezența domniei sale în Parlament nu ar fi creat complicații - în condițiile în care trebuia să răspundă întrebărilor celor din USR, care ar fi vrut să afle despre contextul declarațiilor sale la o televiziune. El a preferat demisia, care putea fi un fapt divers, însă care nu este, pentru că inclusiv ieșirea de la sediul PSD (din această seară - n.red.) și refuzul de a da declarații și faptul că a fost destul de nepoliticos cu jurnaliștii indică o intenție politică clară", spune politologul Cristian Pîrvulescu.
Acesta mai spune că decizia lui Vasile Dîncu ar putea produce o criză în coaliție, care ar putea fi riscantă, în contextul geopolitic actual.
"Cred că domnul Dîncu își dorește să producă un cutremur politic în PSD. Ar fi așteptat ca astăzi, la reuniunea conducerii partidului să fie susținut de către lideri din PSD și nu a fost. Ei au decis să participe în continuare la jocul coaliției. Problema e că o criză guvernamentală în acest moment nu ar fi în interesul PNL, nici al PSD și nici al României", mai spune politologul.
Un ministru își poate permite declarații personale doar când își dă demisia
"Acea declarație era o declarație personală, pe care un ministru nu și-o poate permite decât în momentul în care își dă demisia. Declarația domniei sale a provocat emoție la Kiev și nu cred că a trecut neobservată în cancelariile Occidentale", precizează profesorul Pîrvulescu despre declarația controversată a lui Vasile Dîncu.
Același lucru îl crede și politologul Andrei Țăranu, care spune că Vasile Dîncu a încercat să fie mai liber în exprimare decât îi permitea poziția de ministru al Apărării, care are rigori distincte de alte portofolii.
Totodată, acesta precizează că Vasile Dîncu "nu a știut să își găsească cei mai buni consilieri, care să fie agreați atât de coaliție cât și de PSD. De aici și desele sale erori, precum cea din momentul căderii unui avion (prăbușirea unui MiG-21 Lancer și a unui elicopter militar în Dobrogea, în martie 2022 | 7 militari au murit în urma incidentelor - n.red).
Vasile Dîncu nu înțelegea ministerul pe care îl conducea
"Acest minister nu era creat pentru domnia sa și nici el nu a fost fericit să ia un minister greu, în condiții de război, în situația în care, așa cum a recunoscut, capacitățile sale de a înțelege mecanismele interne ale armatei și structurilor de securitate, și fondurilor de înarmare, și relațiile de subordonare dintre ministru și președinte sunt mult mai fixe decât în cazul altor ministere", arată politolog Andrei Țăranu.
Același lucru îl constată și Cristian Pîrvulescu. Profesorul de științe politice spune că ministrul Vasile Dîncu a așteptat ca declarația sa cu privire la Ucraina să dispară din atenția publică, pentru a pune decizia demisiei sale pe seama unei incompatibilități cu șeful statului.
"Domnia sa nu era potrivit pentru acest portofoliu. Este o evidență. A recunoscut-o și domnia sa. Însă declarațiile făcute la o altă televiziune acum două săptămâni au fost declarații care ies din contextul bătăliei politice românești. Vizau un stat aflat în război. Acea declarație este neavenită, nu doar neinspirată. În mod normal, în orice guvern, dacă nu ar fi avut susținerea partidului, ar fi demisioant de mult. Însă a așteptat să demisioneze și l-a acuzat pe președinte pentru demisie. Declarația domniei sale s-a evaporat. Cred că România trebuie să demonstreze cu luciditate că este de partea adevărului în această confruntare și că nu acceptă punctul de vedere al Rusiei", întărește Cristian Pîrvulescu.
Vasile Dîncu se aștepta la o susținere mai puternică din partea PSD
Andrei Țăranu spune că Vasile Dîncu se aștepta ca social-democrații să îl susțină cu mai multă putere, însă tot el precizează că "Marcel Ciolacu este mai determinat să păstreze coaliția decât fiecare ministru în parte și are propria sa agendă politică pentru luna mai, când se va schimba echilibrul de putere în coaliție. Dîncu devenise un electron liber iar declarația făcută a fost mai mult decât nefericită, punând în discuție atât la Kiev, cât și la București determinarea ministrului Apărării de a se implica în efortul de război al Ucrainei".
De aceeași părere este și politologul Cristian Pîrvulescu. Profesorul arată că există o serie de lupte pentru putere în interiorul PSD și că inevitabil, Dîncu a fost atras într-o tabără din interiorul PSD, incompatibilă cu optica președintelui Klaus Iohannis.
Totodată, profesorul indică și existența unor "mișcări de trupe în interiorul PSD, în vederea schimbării rocadei din mai anul viitor (rotativa guvernamentală - n.red.). Nu este sigur că Marcel Ciolacu vrea să devină premier, nu e sigur nici că nu vrea. Mihai Tudose este adus în discuție des și citat ca eventual înlocuitor, pentru că noua poziție ca posibil înlocuitor ușurează preluarea Executivului".