Tancurile germane Leopard 2 trimise Ucrainei vor „îmbunătăți situația", iar Kievul are nevoie cu adevărat de avioane de luptă, a declarat fostul președinte al Ucrainei pentru Euronews. Petro Poroșenko a accentuat ideea că avioanele de luptă nu reprezintă o armă ofensivă. În plus, piloții ucraineni au nevoie și de programe de instruire.
Petro Poroșenko, fost președinte al Ucrainei: Cred că acest lucru a îmbunătățit cu siguranță această situație. În mod cert, acest lucru depinde de numărul de tancuri. Pentru că, dacă este vorba de 10 companii sau de mai multe brigăzi de tancuri, atunci răspunsul este diferit. Dar dacă vorbim despre o schimbare a jocului, atunci nu cred că mai este cazul. Dacă livrările ar fi avut loc în urmă cu jumătate de an, când Rusia era mai slabă decât acum, în mod sigur, în combinație cu transportoarele de trupe și cu apărarea antiaeriană, asta ar fi reprezentat o schimbare de situație. În prezent, Rusia a pus la dispoziție mobilizarea și a furnizat pe front un număr semnificativ de trupe și tancuri.
Petro Poroșenko: Care este schimbarea de situație acum? Este vorba despre avionul de luptă. Ar trebui să demarăm imediat, fără să pierdem timpul, programe de instruire pentru piloții ucraineni și să ne pregătim să livrăm Ucrainei avioane de luptă. Apropo, aceasta nu este o armă ofensivă. Avioanele de luptă protejează cerul ucrainenilor de ruși și opresc dominația rusă în spațiul aerian ucrainean.
Sándor Zsíros, jurnalist Euronews: În calitate de președinte, ați avut negocieri cu Putin pentru Acordul de la Minsk. Din cuvintele dumneavoastră reiese că în viitorul apropiat nu vedeți loc de negocieri cu Putin în relația dintre Ucraina și Rusia.
Petro Poroșenko: Nu, acest lucru nu este adevărat. Pur și simplu ar trebui să avem un negociator foarte profesionist, foarte bun. Un foarte bun diplomat. Care să stea în fața lui Putin. Și am acest negociator, am acest diplomat. Știți cum îl cheamă pe acest diplomat?
Sándor Zsíros: Nu, cine este acesta?
Petro Poroșenko: Surpriză! Numele acestui diplomat se numește Forțele Armate ale Ucrainei. Noi am avut o negociere excelentă când Putin se afla la granița Kievului. L-am îndepărtat. Am avut o negociere excelentă când Putin a ocupat regiunea Harkov. L-am alungat. Am avut o negociere excelentă când Putin a ocupat regiunea Herson și orașul Herson. Singurul centru regional după 24 februarie. Și am găsit suficiente argumente pentru a-l alunga pe Putin de acolo. Haideți să facem acest negociator mai puternic!
Poroșenko: Ucraina ar trebui să primească „statutul de membru deplin al NATO”
Chiar dacă supraviețuirea și câștigarea războiului de astăzi rămân o prioritate majoră pentru Ucraina, aderarea la NATO rămâne esențială, deoarece ar permite o „situație de securitate durabilă în Europa", a declarat Poroșenko pentru Euronews.
„Ar fi imposibil să avem o situație de securitate sustenabilă fără o aderare deplină a Ucrainei la NATO. Dacă Ucraina ar fi devenit membră NATO în 2008, probabil că războiul nu ar avea loc acum", a adăugat el.
Conducerea Ucrainei a susținut că, în toate scopurile, Kievul este deja membru al NATO și, prin urmare, merită o cale rapidă de aderare.
„Fiecare cetățean al NATO și al Uniunii Europene nu numai că este protejat de articolul 5 al NATO în acest moment, dar este protejat de forțele armate galbene și albastre ale Ucrainei", a declarat Poroșenko, care a fost președinte din 2014 până în 2019.