Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, a anunțat pe 25 ianuarie cancelarul german Olaf Scholz. Concret, Germania va permite altor ţări, cum ar fi Polonia, reexportul către Kiev al acestor blindate de producție germană.
Produs în Germania, Leopard 2 este un tanc principal de luptă care are o autonomie de aproape 500 de kilometri și atinge o viteză maximă de 68 de kilometri pe oră. A început să fie folosit în 1979, fiind echipat un tun de calibru 120 mm și cu două mitraliere ușoare, scrie The Guardian.
Tancurile Leopard 2 sunt folosite de Armată în Germania, în zeci de state europene, precum și în Canada. Vehiculele blindate au fost trimise în misiuni în Kosovo, Bosnia, Afghanistan și Siria de către Turcia, unde unele dintre acestea au fost distruse de rachete antitanc.
Motivul pentru care Ucraina cere tancurile Leopard 2
Ucraina a anunțat că are nevoie urgentă de blindate grele în războiul împotriva invaziei Rusiei. Oficialii de la Kiev au precizat că dispun de număr limitat de tancuri, majoritatea din perioada sovietică sau post-sovietică.
În condițiile în care există informații potrivit cărora Moscova vrea să lanseze o nouă ofensivă în lunile următoare, Kievul și mulți dintre aliații săi consideră că războiul se va încheia mai repede dacă Rusia va fi învinsă pe câmpul de luptă în contraofensivele ucrainene de recucerire a teritoriilor ocupate de Armata rusă.
Chiar dacă Ucraina a obținut victorii, în lupta pentru apărarea Kievului, în începutul războiului, precum și în regiunile Harkov și Herson, ofensiva a fost afectată din cauza lipsei de tancuri. De cealaltă parte, forțele ruse dispun de blindate T-90 mai moderne.
Polonia dispune de tancuri Leopard și vrea să le furnizeze Ucrainei. Autoritățile de la Kiev au anunțat că au nevoie de 300 de tancuri, în timp ce analiștii occidentali estimează că 100 de astfel de blindate ar putea influența soarta războiului.
sursă foto: iiss.org
De ce a ezitat Germania să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina
Aceste tancuri au fost furnizate statelor în baza unor licențe de export și, din acest motiv, Germania se poate opune reexportării. Polonia a dat, însă, de înțeles că ar putea ignora pur și simplu avertismentele oficialilor germani și să exporte tancurile Leopard, indiferent de situație.
Pe de altă parte, Germania vrea o abordare multilaterală în privința furnizării de arme către Ucraina. Chiar dacă a furnizat Ucrainei o cantitate mare de echipamente militare, inclusiv blindate, Germania a adoptat o polițică antimilitaristă după cel de-Al Doilea Război Mondial. Din acest motiv, furnizarea de tancuri principale de luptă este considerată problematică din cauza capacităților ofensive ale acestora.
Germania a încercat să facă o legătură pentru a putea furniza tancuri Leopard 2 în cadrul unei coaliții mai largi care să ofere și alte blindate, inclusiv US Abrams - un tanc considerat de experți ca fiind mai puțin potrivit pentru războiul din Ucraina din cauza consumului mare de combustibil.
Opozanții sunt de părere că furnizarea de tancuri ar reprezenta o escaladare a implicării statelor NATO în războiul din Ucraina, sporind riscul de extindere a conflictului armat. Ucraina a declarat că va folosi tancurile doar în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, în timp ce susținătorii acordării acestui ajutor militar spun că Moscova este cea care a continuat să escaladeze conflictul, mobilizând din ce în ce mai multe trupe, vizând infrastructura civilă și făcând amenințări cu atacuri nucleare.