Legislația actuală obligă statul român să plătească în 2023 peste 11 milioane de euro pentru pensiile speciale ale foștilor demnitari.
Așa susțin reprezentanții coaliției. Sumele sunt deja prevăzute în bugetele pe 2023 ale Camerei Deputaților și Senatului. Politicienii au făcut demersuri pentru eliminarea pensiilor speciale, dar proiectul a fost declarat neconstituțional.
Senatorul Radu Oprea spune că PSD le-a propus celor din opoziție să lucreze împreună la o lege care să elimine pensiile speciale. USR acuză coaliția de la Guvernare că nu vrea să elimine pensiile speciale. Pentru că ultima lege de acest fel a fost declarată neconstituțuională, legislația în vigoare este acum în favoarea acordării acestor pensii.
„Este o prevedere legală, care obligă ca astfel de sume, cât timp există decizii în instanță, să fie constituite. Dacă nu, cei care sunt în conducere ar fi aspru pedepsiți de lege.”, a spus Radu Oprea.
Deputatul PNL Ionuț Stroe spune la rândul său că legea actuală trebuie respectată, dar pensiile parlamentarilor ar putea fi modificate dacă se realizează reforma prevăzută în PNRR.
„În condițiile apariției unei noi legi, totul trebuie pus în acord cu noua lege. Odată ce intră în vigoare noua lege, se ajustează și bugetul Camerei Deputaților, și al Senatului, și al tuturor instituțiilor care plătesc pensii speciale sau indemnizații de serviciu”, a declarat Ionuț Stroe.
În legislația actuală, Bugetul Camerei Deputaților și bugetul Senatului pentru 2023 vor conține și pensiile foștilor demnitari. Suma totală se ridică la 57 de milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 11 milioane de euro. Foștii senatori vor încasa 22 de milioane de lei, în timp ce foștii deputați vor primi 35 de milioane de lei.