Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul din California adoptă o lege pentru reglementarea inteligenței artificiale. „Vrem ca statul California să se afle în avangarda AI”

Parlamentul statului american California a adoptat miercuri o lege cu scopul de a reglementa cele mai puternice modele de inteligență artificială generativă. Numeroase companii și aleși locali s-au opus unui astfel de demers deoarece se tem că acest proiect legislativ va fi obstacol în calea dezvoltării acestei tehnologii emergente, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Sunt mândru de diversitatea coaliţiei care a susţinut acest proiect de lege, o coaliţie care crede profund în inovaţie şi securitate", a declarat politicianul democrat Scott Wiener, care a promovat inițiativa legislativă, într-un mesaj publicat pe platforma X.

Legea pentru reglementarea inteligenței artificiale ar putea fi blocată de guvernatorul Californiei

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, are la dispoziție până la data de 30 septembrie pentru a semna legea sau să i se opună, prin veto.

Opinia publică e divizată după adoptarea acestui proiect legislativ. Textul i-a divizat pe reprezentanţii companiilor, pe oamenii de știință, precum și pe politicienii din Partidul Democrat.

„Mulţi dintre noi, din Congres, credem că legea SB 1047 este bine intenţionată, dar prost informată.

Noi vrem ca statul California să se afle în avangarda AI într-o manieră care să îi protejeze pe consumatori, datele private, proprietatea intelectuală şi multe altele (...) SB 1047 mai mult dăunează acestui scop decât contribuie la realizarea lui”, a afirmat Nancy Pelosi, reprezentanta statului California la Washington, potrivit sursei citate.

Ce prevede legea prin care California vrea să reglementeze AI

„Legea pentru o inovaţie sigură în modelele AI de pionierat”, așa cum este numită, are ca scop împiedicarea marilor modele să cauzeze catastrofe de proporții ce duc la moartea unui număr mare de persoane sau la incidente de securitate cibernetică.

Potrivit inițiatorului, legea îi obligă pe dezvoltatorii de mari modele de inteligență artificială să își testeze sistemele și să simuleze atacuri cibernetice. În urma modificării unor prevederi din textul original, autoritățile din California vor avea mai puține prerogative decât era prevăzut inițial pentru a-i trage la răspundere și a-i da în judecată pe dezvoltatorii sistemelor de AI.

Creatorul ChatGPT, printre companiile nemulțumite de noua lege

Mai multe companii din domeniul tehnologiei, în frunte cu OpenAI, și-au exprimat nemulțumirile față de noua lege. Creatorul ChatGPT se teme că s-ar putea produce o „migraţie” a inovatorilor din California şi din faimoasa sa Silicon Valley şi ar prefera, în schimb, o legislaţie naţională, arată sursa citată.

De cealaltă parte, concurentul său, Anthropic, este de părere că avantajele noii legi „prevalează probabil în faţa costurilor”.

Elon Musk sprijină legea privind reglementarea AI

Legea a obţinut sprijinul lui Elon Musk, chiar dacă miliardarul a criticat adeseori autorităţile din multe ţări. Patronul companiilor Tesla, X, SpaceX şi al start-up-ului de AI generativă xAI consideră că riscurile pe care inteligența artificială le generează pentru public justifică o reglementare a acestei tehnologii.

"Este vorba despre o decizie dificilă, care va nemulţumi anumite persoane", a declarat el luni.

Inteligenţa artificială generativă permite în prezent producerea unor conţinuturi de bună calitate (texte, imagini, etc.) printr-o simplă cerere formulată în limbaj cotidian. Dar, potrivit inginerilor implicaţi, ea are potenţialul de a merge mult mai departe de atât şi, deci, de a rezolva o serie de probleme importante, dar şi de a cauza altele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE