Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal. Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare. În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei - stat independent şi suveran. Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina. Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României", anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă.
Parchetul susţine că, potrivit art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.
„Jurisdicţia se exercită de organele de urmărire penală române şi pe baza principiului universalităţii. Cercetările au în vedere şi deţinerea de către cetăţeni ucraineni a cetăţeniei române", spun procurorii.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Târgul de Crăciun de la Viena și-a deschis porțile. Au fost aprinse luminițele într-un brad înalt de 30 de metri
În capitala Austriei s-au aprins luminile sărbătorilor de iarnă. Un uriaș brad de 30 de metri a fost instalat în fața Primăriei din Viena. Renumitul targ de Crăciun de la Viena este vizitat în fiecare an de milioane de turiști.
Victor Negrescu susține că România va putea oferi ajutoare victimelor inundațiilor din bani europeni. „A fost o negociere foarte dură”
Negociatorii Parlamentului European și al Consiliului UE au ajuns la un acord preliminar pentru bugetul Uniunii Europene pentru 2025, înainte de termenul limită de consiliere.
G7 susține că Rusia este singurul obstacol în calea unei păci juste în Ucraina
Rusia este singurul stat responsabil de împiedicarea unui acord echitabil pentru a pune capăt războiul din Ucraina, au transmis sâmbătă reprezentanții G7, în contextul în care se marchează 1.000 de zile de la declanșarea invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin.
Rusia lasă Austria fără gaze naturale. Karl Nehammer: „Nu vom permite guvernului lui Putin să ne îngenuncheze”
Anunțul a fost făcut de compania austriacă OMV, care administrează rețeaua de transport al gazelor. Chiar dacă va rămâne fără gaze din Rusia, compania austriacă dă asigurări că dispune de surse alternative de import.
Volodimir Zelenski: Dialogul telefonic Putin-Scholz riscă să deschidă „cutia Pandorei”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a avertizat pe cancelarul german Olaf Scholz că, prin dialogul telefonic pe care l-a avut cu președintele rus Vladimir Putin, liderul de la Kremlin se va simți mai puțin izolat.
Zelenski este convins că „războiul se va încheia mai devreme” sub preşedinţia lui Trump
Volodimir Zelenski a declarat vineri că „războiul se va încheia mai devreme” sub preşedinţia lui Donald Trump. Preşedintele ucrainean a lăudat ultimele sale interacțiuni cu republicanul, în pofida temerilor cu privire la o scădere a sprijinului pentru ţara sa din partea Washingtonului.