Organizația Națiunilor Unite (ONU) face apel ca autoritățile talibane din Afganistan să-și revizuiască decizia de a interzice femelilor să lucreze în cadrul organizațiilor neguvernamentale. Recent, talibanii au anulat și dreptul femeilor la educație universitară.
ONU cere comunității internaționale să continue dialogul pentru a găsi o soluție după interdicțiile impuse de guvernul taliban. De asemenea, ONU a avertizat asupra „impactului în cascadă” al acestei decizii, în condițiile în care mai multe femei sunt implicate în acțiuni de asistență umanitară în țara sfâșiată de război.
Lovitură împotriva drepturilor femeilor
„Coordonatorul ONU pentru situații de urgență și ajutor umanitar va efectua o vizită în Afganistan. Vor mai fi câteva vizite pe care intenționăm să le facem la nivel înalt pentru a atrage atenția interlocutorilor din partea autorităților de facto și pentru a soluționa această situație. Acest lucru va avea loc în următoarele săptămâni, pe măsură ce evaluăm implicațiile a ceea ce se întâmplă,” a explicat Ramiz Alakbarov, reprezentant special adjunct al secretarului general al ONU.
Interdicția ca femeile să lucreze în sectorul umanitar și cel neguvernamental din Afganistan este cea mai recentă lovitură împotriva drepturilor femeilor de la preluarea puterii, anul trecut, de către talibani.
„Au eliminat literalmente femeile, nu a mai rămas nimic poate cu excepția că următorul ordin ar putea fi că femeia nu trebuie să respire, pentru că femeile nu pot ieși din case, nu pot merge la birouri,” a declarat Fawzia Koofi, fost deputat.
La începutul acestei luni, islamiștii radicali din Afganistan au mai interzis femeilor să frecventeze universitățile. Acest lucru a provocat nemulțumire la nivel mondial, dar și proteste în unele orașe afgane. Iar mai multe țări au cerut "anularea urgentă" a interdicției.