De la căderea orașului Kabul și a guvernului afgan, mulți dintre cei care au făcut parte din cabinet au încercat să-și spună opinia cu privire la ce s-a întâmplat.
Printre oficiali se numără și Hamdullah Mohib, fostul consilier pentru Securitate Națională al președintelui Ashraf Ghani. Acesta povestește punctul său de vedere cu privire la evenimentele din 15 august 2021, într-un interviu realizat de Euronews.
Anelise Borges, jurnalist Euronews: „Puteți să ne povestiți despre acea zi, despre ce s-a întâmplat?”
„15 august este o zi a realităților multiple”
Hamdullah Mohib, fostul consilier pentru Securitate Națională al președintelui Ashraf Ghani: „15 august este o zi a realităților multiple. Cred că foarte multe lucruri s-au întâmplat extrem de rapid, încât am putea analiza fiecare minut cu privire la ce se întâmplă și ce schimbări au avut loc în fiecare secundă a zilei. Uitând-ne la istoria Afganistanului, când un guvern e pe punctul de a cădea, acest lucru se întâmplă foarte repede, inclusiv propriul regim al talibanilor. Când acesta a căzut, s-a întâmplat într-un timp foarte scurt. Este valabil și pentru guvernele afgane din trecut, care nu au rezistat. Escaladarea situației poate dura mult timp, însă odată ce lucrurile se pun în mișcare, totul se petrece foarte repede și există o foarte scurtă fereastră când se poate face ceva, inclusiv a interveni pentru salvarea vieții președintelui, pentru că era inevitabil că urma să pierdem controlul asupra țării, era evident.”
Anelise Borges, jurnalist Euronews: „Erați cel mai apropiat om din anturajul președintelui Ashraf Ghani. Dumneavoastră ați fost cel care i-a spus că e timpul să renunțe la putere?”
Hamdullah Mohib, fostul consilier pentru Securitate Națională al președintelui Ashraf Ghani: „Așa este, da.”
Anelise Borges, jurnalist Euronews: „Și care a fost reacția sa?”
„Președintele era la curent cu toate informațiile primite”
Hamdullah Mohib, fostul consilier pentru Securitate Națională al președintelui Ashraf Ghani: „A înțeles acest lucru. Aveam un interval de timp extrem de scurt. Dacă ar mai fi rămas la putere, șansele să poată pleca s-ar fi diminuat. Când mi-am dat seama că propriile gărzi de corp nu puteau să-l protejeze și primisem deja informații că grupări de talibani avansau spre Kabul, având ca țintă principală președintele Ghani, am decis că a sosit momentul. Președintele era la curent cu toate informațiile primite nu doar cu săptămâni, ci cu luni înainte de căderea Kabulului. Există o oportunitate, pentru că americanii erau încă în zonă și aveau o înțelegere cu talibanii, conform căreia războiul s-ar încheia dacă Ghani era îndepărtat de la putere, iar americanii puteau să ofere asistență în relația cu talibanii, în cele două săptămâni pe care le mai aveau la dispoziție.”