Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

One World România, festivalul internațional de film documentar, începe vineri. „Toată frumusețea și durerea”, în deschiderea evenimentului

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare. A 16-a ediție va avea un format hibrid fizic-online, cu un focus special pe artele vizuale.

Festivalul are 5 secțiuni tematice: „Viața bună”, „Răni noi, cicatrici vechi”, „Existând, rezistând”, „24/7” și „Tot ce respiră”. Publicul se va bucura și de 2 retrospective dedicate regizorilor Jocelyne Saab, una dintre cele mai importante regizoare de film documentar din lumea arabă, și Želimir Žilnik, „rebelul” filmului iugoslav și post-iugoslav).

„Toată frumusețea și durerea” (All the Beauty and the Bloodshed) este filmul care va deschide festivalul vineri seara. Este filmul premiat cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj documentar.

Directorul festivalului One World România: ”Želimir Zilnik este un important regizor sârb care va veni la București”

”35 de filme de lung și scurt metraj, de film documentar, la care se adaugă trei retrospective deosebit de importante, o retrospectivă Jocelyne Saab, este o retrospectivă in memoriam pentru că Jocelyne Saab nu mai este printre noi, o retrospectivă Zelimir Zilnik care este un important regizor sârb care va veni la București și o să țină un masterclass și o retrospectivă dedicată Fundației Arte Vizuale care împlinește 30 de ani de la înființare.

Festivalul începe mâine 31 martie și până pe 9 aprilie în format fizic în cinematografe din București, în patru cinematrografe. Apoi, între 10 și 30 aprilie este în format online, disponibil pe tot teritoriul țării”, a declarat Larisa Crunțeanu, directorul Festivalului One World România, în direct la Euronews România.

Festivalul internațional de film documentar ”ONE WORLD ROMANIA”, organizat în format hibrid

”Formatul a început în pandemie când rigorile sanitare și mai ales restricțiile de accesibilitate în săli se schimbau de la o lună la alta și chiar dacă acum acestea nu mai există ne-am dat seama din chestionare de public și din alte studii privind audiența că poate c-ar trebui să ținem și formatul online atât pentru a satisface nevoile celor care preferă să nu fie în sală cu alți oameni, poate că nu au acces din motive diverse de sănătate. Sau au descoperit în pandemie că sunt mai introverți și preferă să vadă filme acasă.

În România avem o problemă în ceea ce privește centralizarea culturală. În afară de București, mai avem două-trei orașe în care se poate vedea documentar de calitate sau în general cultură.

Festivalul online este o ocazie de a oferi oamenilor din afara Bucureștiului și acestor centre culturale de a vedea film”, a mai precizat Larisa Crunțeanu.

Detalii despre programul și cumpărarea de bilete la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA găsiți aici.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE