Norvegia și Danemarca vor spori securitatea și supravegherea în jurul infrastructurilor lor energetice după presupusul sabotaj al gazoductului rusesc Nord Stream din Marea Baltică.
Scurgeri majore au afectat două conducte submarine de gaze naturale care circulă din Rusia spre Germania, iar experții au raportat că, în prealabil, explozii au zguduit Marea Baltică.
Situația în Norvegia
Norvegia este o națiune bogată în petrol și cel mai mare furnizor de gaze din Europa. Statul va consolida securitatea la instalațiile sale terestre și offshore, a declarat ministrul Energiei din această țară.
Autoritatea pentru Siguranța Petrolului din Norvegia a îndemnat la vigilență luni, după ce drone neidentificate au fost văzute zburând în apropierea platformelor petroliere și de gaze offshore.
Danemarca sporește securitatea în tot sistemul energetic
Între timp, Danemarca va spori securitatea în întregul său sector energetic după incidentul Nord Stream, a declarat pentru Upstream un purtător de cuvânt al operatorului de transport de gaze Energinet
Agenția maritimă daneză a impus, de asemenea, o zonă de excludere pe o rază de cinci mile marine în jurul scurgerilor, avertizând navele de pericolul ca acestea să își piardă flotabilitatea și precizând că există riscul ca gazul care se scurge să se aprindă deasupra apei și în aer.
Ministrul danez al apărării a declarat că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la securitatea în regiunea Mării Baltice, potrivit Euronews.
„Rusia are o prezență militară semnificativă în regiunea Mării Baltice și ne așteptăm ca ei să continue să facă scandaluri de sabie”, a declarat Morten Bodskov.
O înregistrare video realizată marți după-amiază de un avion militar danez a arătat amploarea uneia dintre scurgerile din conductele de gaz, suprafața Mării Baltice bubuind pe măsură ce gazul se scurge.
Între timp, poliția suedeză a deschis o anchetă penală pentru „sabotaj grosolan” al conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, iar unitatea suedeză de gestionare a crizelor a fost activată pentru a monitoriza situația. Unitatea reunește reprezentanți ai diferitelor agenții guvernamentale.
Uniunea Europeană promite să riposteze la orice atac
Uniunea Europeană a promis represalii pentru orice atac asupra rețelelor energetice europene.
„Toate informațiile disponibile indică faptul că aceste scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns ferm și unitar”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, într-o declarație în numele celor 27 de membri ai blocului.
Două scurgeri au fost descoperite pe Nord Stream 1, pe care Moscova l-a închis la începutul acestei luni ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
O altă scurgere a fost descoperită pe Nord Stream 2, care a fost înghețat în urma invaziei Rusiei în Ucraina și care nu a fost niciodată operațional.