Autoritățile ruse exclud varianta unui omor în cazul lui Alexei Navalnîi, după cum au fost informați apropiații oponentului rus. La două zile după ce Alexei Navalnîi a murit în colonia penitenciară în care era deținut, rudele lui nu i-au văzut cadavrul. Între timp, Novaya Gazeta, o publicație independentă interzisă în Rusia, a publicat mărturia unui deținut din colonia în care Alexei Navalnîi și-a petrecut ultimele luni din viață. Acesta vorbește despre o nouă versiune, că oponentul rus ar fi murit mai devreme.
Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară situată la nord de Cercul Polar. Cel mai vocal critic al lui Putin era ținut în izolare, într-o baracă separată. Jurnaliștii de la Novaya Gazeta au luat legătura cu un deținut din aceeași colonie. El crede că Alexei Navalnîi ar fi murit mai devreme. deși autoritățile ruse au anunțat decesul vineri, 16 februarie.
”O agitaţie de neînţeles a început în colonie încă din seara zilei de 15 februarie": verificarea de seară, care are loc între orele 20:00 şi 20:30, "a fost mult accelerată". Apoi, toată lumea a fost închisă în barăci, avertizată să nu facă nicio mişcare, iar securitatea a fost întărită.
Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunţată, a mai spus deținutul intervievat de jurnaliștii de la Novaya Gazeta. Cel mai probabil, încă de (joi n.r.) seara. Altfel, de ce a fost necesar să ne închidă bine în cazarmă, iar dimineaţa să organizeze un raid?", a spus deținutul, potrivit sursei citate.
Jurnaliștii de la Novaya Gazeta nu au dezvăluit cum de au reușit să ia legătura cu deținutul de la colonia penitenciară „Lupul Polar”.
Autoritățile ruse au anunțat că Alexei Navalnîi a murit vineri după-amiază. Potrivit informațiilor publicate el s-a simțit rău în timpul unei plimbări. Serviciului Federal Penitenciar al Rusiei a precizat că medicii au încercat timp de 30 de minute să-l resusciteze pe Navalnîi, dar manevrele nu au dat rezultat. Apropiații opozantului rus au pus la îndoială informațiile difuzate de autorități.
Între timp, rudele lui Alexei Navalnîi cer să le fie predat trupul opozantului rus. Mama lui, însoțită de un avocat, a mers în ultimele zile la colonia de lângă Cercul Polar, la Comitetul de Investigații din Salehard și la morgă. LIudmila Navalnaia nu a reușit nici măcar să afle unde este ținut trupul fiul său.
De asemenea, în marile orașe din Rusia continuă să fie organizate manifestații în amintirea lui Alexei Navalnîi. Oamenii depun flori la monumentele ridicate în memoria victimelor represiunilor politice sovietice.
Polițiști și mascați încearcă să împiedice astfel de manifestații și oamenii sunt luați efectiv pe sus și duși la secția de poliție. Potrivit presei independente, în ultimele două zile, aproape 400 de oameni au fost reținuți.
Protest la Ambasada Rusiei de la București față de moartea lui Navalnîi
În fața Ambasadei Rusiei de la București este acum un mic altar în memoria lui Alexei Navalnîi. Zeci de oameni s-au adunat acolo pentru a-i onora memoria activistului. Aceștia sunt convinși că vinovat de moartea lui Navalnîi este Vladimir Putin, chiar dacă acuzațiile au fost respinse de Kremlin.
Bărbat: ”Din nou se dovedește un asasin. În timpul în care trăim gasesc ca este total deplasată, depășită, aceasta chestie, ura personală a lui Putin față de acest om pe care întâi l-a otravit, au încercat să-l omoare, a fost în Germania, s-a întors din Germania și, dupa ce s-a întors, l-a condamnat 19 ani la pușcărie, unde a și murit”.
Andrei Lupu, deputat: ”Cu siguranță, așa cum s-a întâmplat cu mulți alți opozanți, de-a lungul timpului, este doar un simplu act fără niciun fel de remușcare din partea unui om care nu știu cât de mult mai poate vorbi despre natura lui umană”.
Printre cei care au venit să aprindă o lumânare a fost și Anastasia Staicu. Ea provine din Rusia, însă locuiește în România de două decenii. În urmă cu trei ani, ea a fost cea care a organizat proteste în București, în semn de solidaritate cu rușii care ieșeau atunci în stradă pentru Navalnîi.
Anastasia Staicu, vicepreședintele Asociației SNK: ”Nimic nu este degeaba și tocmai prin exemplul acestui om care el a arătat că poți să faci lucruri, chiar să-ți fie frică, poti să faci lucrul greșit și să-ți ceri iertare, dar ceea în ce crezi merită și moarte pentru acest lucru. Pentru adevăr trebuie să și mori”.
Și cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu, i-a adus un ultim omagiu opozantului rus.
Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață: ”Pentru noi ieșitul în stradă pare un act de curaj, dar nu e, este un act de normalitate. Act de curaj este să ieși în stradă în Rusia.
Cred că e și o formă de solidaritate cu puținii ruși care ies azi în stradă și cred ca e un moment să ne amintim unde ne duce extremismul de orice formă. E datoria noastră, a celor care trăim în libertate, sa reacționăm împotriva încălcării drepturilor omului într-o țară cum e Rusia în care oamenii pur și simplu nu mai au niciun drept”.
Europarlamentar: Mi-e teama c dictatura lui Putin este atât de eficientă încât se întinde și în România propaganda lor
Acțiunea de la Ambasada Rusiei din București a fost organizată pe Facebook de europarlamentarul Vlad Gheorghe.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: ”Ăsta este semnul că societatea noastră este proeuropeană. Este o societate sănătoasă în continuare și este o societate care vine să-și aduca omagiul și să arate respectul pentru cei care luptă pentru democrație în cele mai grele condiții.
Mi-e teama ca dictatura lui Putin este extrem de eficientă. Mi-e teamă că este atât de eficientă încât se întinde și în România propaganda lor. Mi-e teama ca nu are în acest moment cine să preia ștafeta de la Navalnîi”
Susținătorii lui Navalnîi au ieșit în stradă în mai multe țări din Europa. Aceștia au aprins lumănâri și au protestat în fața ambasadelor Rusiei din Georgia, Estonia, Italia, Serbia și nu numai.