Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că, în acest moment, ”cel mai important lucru” este ca România să continue să mențină „empatia şi spiritul de solidaritate” cu Ucraina.
Șeful Executivului a reacționat, după ce a fost întrebat despre criticile lansate de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, privind sprijinul acordat Ucrainei de către România.
"În ceea ce priveşte criticile altora, eu vreau să vă spun atât, noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetăţeanul român, şi aţi văzut cât de frumos şi cât de bine au reacţionat cetăţenii României atunci când a început conflictul în Ucraina.
În acest moment, pentru noi toţi, cel mai important lucru este să continuăm să ne menţinem această empatie şi spiritul de solidaritate şi sunt convins că tot cea ce vom face de aici înainte, prin măsurile pe care le luăm, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi, economia să fie protejată şi să avem toate măsurile luate astfel încât să ne asigurăm partea de securitate şi siguranţă a cetăţeanului, este ceea ce cred că poate să conteze mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi", a declarat Nicolae Ciucă, la Craiova, potrivit Agerpres.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a cerut României să recunoască public faptul că trimite arme Ucrainei și să nu se mai ascundă după generalităţi de tipul ”asistenţă umanitară”.
"Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin 'umanitar' pentru Ucraina", a declarat Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă miercuri la Moscova,
Zaharova a mai spus că o agenție de presă română, fără să precizeze exact care, a dezvăluit despre ce fel de sprijin este vorba.
”O agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare", a menționat ea.
Potrivit Agerpres, nu este clar la ce discuție dintre cei doi oficiali a făcut referire reprezentanta Ministerului rus de Externe.
"Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice 'directe'", a afirmat Zaharova, remarcând că "de acum este clar ce înseamnă cuvântul 'umanitar'".