„Gestul arată normalitate”, a declarat, la Euronews, jurnalista Emilia Șercan, la scurt timp după ce Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Educației.
Emilia Șercan a scris site-ul PressOne că Sorin Cîmpeanu și-a însușit în anul 2006, cu „modificări neînsemnate”, 96 de pagini dintr-un curs semnat de doi profesori universitari de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
„Cred că gestul arată nomalitate, pentru că într-o situație în care ești ministrul Educației și ai o acuzație de plagiat, normal ar fi să faci un pas înapoi, pentru că este vorba - până la urmă - de a apăra onoarea instituției, nu onoarea personală”, a spus jurnalista.
„În ultimii ani, cred că este a doua demisie generată de acuzații de plagiat, probată destul de evident, cu probe solide. Întâmplarea face că este tot în acest guvern. Prima demisie a fost demisia ministrului Cercetării de atunci (decembrie 2021, n.r.), Florin Roman. Așa ar trebui să se întâmple într-o țară normală. Cred că, prin gestul său, Sorin Cîmpeanu poate să dea, în continuare, românilor încredere în sistemul de educație. Educația este esențială pentru democrație”, a adăugat Emilia Șercan.
Întrebată dacă un om politic retras din funcția de ministru mai este de cercetat, Emilia Șercan a răspuns: „Da, bineînțeles. În acest caz, atribuția aparține Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice”.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a anunţat joi seara demisia din funcţie. „Am decis, din proprie iniţiativă, să demisionez din funcţia de ministru al Educaţiei. A fost o şansă şi o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului naţional de învăţământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam şi una şi alta. Am venit într-un moment extrem de dificil, cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine”, a scris Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.