Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri prevederile legilor educației, aflate în prezent în dezbatere, să fie aplicate până în 2027. Prin adoptarea acestui pachet legislativ, șeful Executivului ar vrea ca domeniul învățământului să fie finanțat corespunzător. De altfel, Nicolae Ciucă a avertizat că în prezent cercetarea științifică din România are parte de o finanțare ” insignifiantă”
După adoptarea legilor Educației, Nicolae Ciucă a dat asigurări că Guvernul va asigura bugetul necesar implementării acestor proiecte. Prim-ministrul a afirmat că este nevoie de o congruenţă" între activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Cercetării şi Digitalizării şi activitatea de cercetare care se desfăşoară la nivelul Ministerului Educaţiei.
”Dincolo de pachetul de legi în Educaţie, sigur, singure nu pot să producă efecte, deci doar legile Educaţiei nu sunt cele care pot produce efecte unilateral. Şi atunci sunt celelalte aspecte care trebuie agregate. Aş da exemplu aici doar componenta de cercetare-dezvoltare şi, din păcate, în acest moment, cercetarea ştiinţifică în România beneficiază de o finanţare, aş putea spune, insignifiantă. Ca atare, există o proiecţie la nivelul Ministerului Cercetării. Va trebui să avem o decizie legată de modalitatea în care realizăm congruenţa între activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Cercetării şi Digitalizării şi activitatea de cercetare care se desfăşoară la nivelul Ministerului Educaţiei", a declarat Ciucă, în deshiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, potrivit Agerpres.
Premierul a subliniat importanţa "coerenţei", pentru ca următoarele Guverne să pună în aplicare programele asumate anterior. De asemenea, Nicolae Ciucă și-a exprimat speranța că pachetul legilor Educației să nu aibă un parcurs de aprobare ”foarte lung”.
"Sunt convins că, odată ce acest pachet va finaliza dezbaterile şi va fi înaintat de către Guvern la Parlament, parcursul în care va fi aprobat nu va fi unul foarte lung, pentru că el trebuie să înceapă să producă efecte.
Noi ne-am asumat ca, odată ce a fost pus în aplicare, să aibă ca perioadă de finalitate, cu tot ceea ce înseamnă transformările din interiorul sistemului şi partea de bugetare să se încheie în anul 2027 şi, concomitent cu acest aspect legislativ, este foarte important ceea ce facem astfel încât el să fie finanţat corespunzător, pentru că hârtiile au consistenţa lor, dar nimic nu se poate face fără o alocare bugetară pe măsură", a afirmat Nicolae Ciucă.
Premierul a dat asigurări că Guvernul va putea asigura finanţarea necesară în vederea implementării legilor Educaţiei.