Live Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan, respinsă de Parlament. Bolojan: Fac un apel la Opoziție să fie parte din soluție

Ce cuprinde articolul?

Moțiunea împotriva Guvernului Bolojan a picat

Bolojan, înainte de votarea moțiunii: Să nu ne batem joc de această țară

George Simion atacă dur Guvernul: „Cinci vicepremieri, dar tăiați de la mame și pensionari”

Sorin Grindeanu: Reformele reale nu se fac cu sloganuri

Ilie Bolojan: Declar război risipei de la buget

Ședința de plen pentru dezbaterea și votarea moțiunii a început

Ședința de plen, amânată 45 de minute

Guvernul Bolojan anunță reforme ambițioase, în timp ce Opoziția a încearcat să-l răstoarne printr-o moțiune de cenzură. Moțiunea a picat în Parlament, însă a fost considerată un test de forță pentru actuala majoritate.

14/07/2025 , 18:48

Moțiunea împotriva Guvernului Bolojan a picat

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a picat în Parlament. Au fost înregistrate 134 voturi pentru, 4 împotriva, din 398 de parlamentari prezenți în plen. Ar fi fost nevoie de 50% + 1 din voturile parlamentarilor, adică 233 din 465, pentru ca moțiunea să fie adoptată.

14/07/2025 , 17:48

Bolojan, înainte de votarea moțiunii: Să nu ne batem joc de această țară

„Nu m-am gândit că în fata unei situații atât de grave facem spectacol și moțiuni de formă. Domnule Simion, eu nu voi jigni pe nimeni. În spatele fiecărui vot sunt speranțele unor oameni că parlamentarii vor face ce trebuie.

Când au crescut cheltuielile nu am auzit, cu tot respectul, luări de cuvânt că ne ducem în fundătură.

Acest Guvern va pleca când nu va mai avea sprijinul Parlamentului, dar în fiecare zi cât va sta pe funcție eu voi încerca să ne facem treaba. Să nu ne batem joc de această țară.

Să nu promitem lucruri fără acoperire și să îi respectăm într-adevăr pe români”, a declarat premierul Ilie Bolojan

14/07/2025 , 17:37

George Simion atacă dur Guvernul: „Cinci vicepremieri, dar tăiați de la mame și pensionari”

Liderul AUR, George Simion a criticat dur măsurile de austeritate promovate de actuala coaliție de guvernare.

„Aveți în acest guvern, care taie de la mame, de la studenți, de la pensionari, cinci vicepremieri. Nu unul, nu doi, nu trei, nu patru ci cinci vicepremieri.

Și voi faceți un apel la austeritate când luați de la mame, când aveți cinci vicepremieri? Unul de la PSD, unul de la PNL, unul de la UDMR, unul de la ăla mic de la Cotroceni.

Foarte mulți înțeleg absurdul situației, poate chiar și bietul premier care stă acolo în fața dumneavoastră ar vrea să nu existe cinci vicepremieri, dar nu poate săracul. Stă acolo lipsit de pârghii, amenințat, șantajat știind că are propriii scheleți în buzunar.

Mâna dreaptă a lui Ciolacu, cu care făcea de toate, spune că e responsabil tocmai când a numit cei cinci vicepremieri. Fiecare dintre ei are cinci secretare, cinci case de la RA APPS, cinci mașini. Și voi cereți sacrificii de la români.

O să ne întâlnim și luna viitoare pentru o moțiune de cenzură, și în septembrie, și vom depune moțiuni până când faceți și voi pașii cu care vă lăudați: dintre cei cinci să rămână doar unul, cine trage paiul scurt, pentru că nu o să terminați bine guvernarea asta”, a declarat liderul partidului extremist AUR, George Simion.

14/07/2025 , 17:35

Sorin Grindeanu: Reformele reale nu se fac cu sloganuri

Sorin Grindeanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că PSD a propus introducerea impozitului progresiv și consideră că „nu mai era nevoie de creșterea TVA dacă acest principiu era corect aplicat”.

„Noi, PSD, nu ne-am asumat și nu ne vom asuma să girăm transformarea unei crize bugetare într-o criză economică profundă. Nu putem repeta greșelile guvernării din 2010-2011, când austeritatea a distrus economia și a aruncat milioane de români în sărăcie.

PSD nu poate înghiți pe nemestecate această rețetă. Primul pachet de măsuri a pus povara aproape exclusiv pe românii cu venituri mici”, a declarat președintele interimar la PSD.

Sorin Grindeanu: „Fuga după recuperarea deficitului nu trebuie să transforme România într-un stat fanariot”

„Fuga după recuperarea deficitului nu trebuie să transforme România într-un stat fanariot. Statul trebuie să-și facă mai întâi curățenie în propria ogradă, în propriile sisteme publice și nu invers.

Am propus în coaliție - și partenerii pot confirma acest lucru - o alternativă rațională la această creștere de taxe, o alternativă pe care toată Europa civilizată o aplică, o alternativă care a fost validată de Banca Mondială, de Comisia Europeană și de OECD.

Această alternativă simplă și corectă este impozitul progresiv. Nu mai era nevoie de creșterea TVA dacă acest principiu era corect aplicat.

Cei cu venituri mici plăteau mai puțin, iar cei cu venituri mai plăteau mai mult, dar aveau posibilitatea de a-și deduce cheltuielile cu sănătatea, educația copiilor sau investițiile în propria dezvoltare. Aceasta era soluția corectă și echitabilă cu care puteam depăși această criză cu costuri mult mai reduse”, a mai spus Grindeanu.

Grindeanu: „A-i cere cuiva să-și taie de bunăvoie sinecura sau salariul e ca și cum ai cânta la flaut într-o sală plină de băieți de cartier”

„A-i cere cuiva să-și taie de bunăvoie sinecura sau salariul e ca și cum ai cânta la flaut într-o sală plină de băieți de cartier și să speri că aceștia vor lăcrima de emoție. Acesta este semnul suprem de slăbiciune instituțională a statului pe care oamenii l-au sancționat la vot. Asta i-a înfuriat cel mai tare.

Reformele reale nu se fac cu sloganuri de marketing. (...) Pentru că românii vor dreptate trebuie să se facă acolo unde trebuie. Unu, în consiliile de administrație umflate, doi, în companiile de stat cu pierderi, trei, la băieții șmecheri din Energie, la evazioniștii de profesie care secătuiesc bugetul și râd în fața legii.

Dreptatea și echitatea trebuie să facă de sus în jos, iar noi, întreaga clasă politică, trebuie să dăm semnalul începând cu noi”, a mai precizat Grindeanu.

„Marile partide sunt vinovate pentru că au lăsat lucrurile să scape de sub control”

„E corect ca partidele să aibă subvenții. Este o formă simplă de limitare a corupției, dar și aici s-a exagerat. Aceste sume sunt prea mari și trebuie reduse urgent.

Marile partide sunt vinovate pentru că au lăsat lucrurile să scape de sub control, deci tot noi trebuie să le reparăm.

Jaful din banul public trebuie stopat, în lupta cu cartelurile de bugetari de lux voi sta alături de premierul Bolojan în linia întâi. Este un angajament ferm pe care mi-l iau astăzi”, a menționat președintele interimar al PSD.

PSD cere un pachet pentru relansarea economiei românești

„Un pachet de măsuri pentru relansarea economiei românești. Dincolo de nevoia de a face curățenie în cheltuieli și în risipa banului public, problema structurală a României este cea a veniturilor bugetare prea mici.

Trebuie să discutăm despre veniturile bugetare pierdute: 10% din PIB anual doar din evaziune și apoi să ne uităm mai atent la companiile care au strâns datorii de peste 85 de miliarde lei la buget. Am spus că vom evalua periodic performanța noii conduceri ANAF. Vrem rezultate în acest domeniu, nu doar promisiuni. Dacă ANAF ar reduce la jumătate evaziunea fiscală și arieratele la buget, atunci România ar fi pe excedent bugetar. Nu vrem generalități și principii, ci măsuri concrete.

PSD va propune urgent în coaliție un pachet suplimentar de măsuri care să fie direcționat strict spre relansarea economiei. Vom veni în spațiu public cu scheme de ajutor de stat, cu noi programe pentru IMM-uri și cu sprijinirea producției de bunuri, pentru că România are nevoie de politici publice care să construiască”, a concluzionat el.

14/07/2025 , 17:04

Ilie Bolojan: Declar război risipei de la buget

Premierul Ilie Bolojan a declarat că moțiunea de cenzură a Opoziției are o „fractură logică” deoarece este evidențiat faptul că „avem o problemă economică, dar apoi sunt criticate măsurile”.

„Ce vor colegii din Opoziție? Să ne întoarcem de unde am plecat? Dânșii au îmbrăcat cifrele în cuvinte colorate. Înțeleg rolul Opoziției, dar fac un apel să fie parte din soluție, nu din problema. Care sunt soluțiile? Moțiunea are o fractură logică. Ni se spune că avem o problemă economică, dar apoi sunt criticate măsurile. E dublu limbaj”, a declarat Ilie Bolojan.

Premierul a precizat că, prin măsurile adoptate de Guvern, România începe să-și recâștige încrederea pe piața internațională.

„Din reducerea dobânzii, țara noastră a economisit 200 de milioane de dolari pentru următorii patru ani. Aceste deficite nu pot fi reduse de pe o zi pe alta. (...) Ratingul de țară al României afectează pe fiecare român în parte”, a mai precizat șeful Executivului.

De asemenea, Bolojan a anunțat că urmează și alte măsuri menite să restabilească echitatea și să facă ordine în finanțele României.

„Am început cu măsurile care se pot lua rapid. Există deja un grup de lucru din ministerele responsabile care elaborează reforma din companiile de stat. (...) Vom reduce numărul de companii de stat cu pierderi”, a mai precizat Bolojan.

Bolojan: „Să nu generăm panică printre români din motive politice”

„Să nu generăm panică printre români din motive politice. Declar război risipei de la buget.

La finalul lunii iulie, vom reveni cu un pachet de măsuri. Trebuie să ne asigurăm că toate companiile, inclusiv cele străine, plătesc taxe corecte statului român”, a mai menționat Ilie Bolojan.

14/07/2025 , 16:02

Ședința de plen pentru dezbaterea și votarea moțiunii a început

Senatorii şi deputaţii s-au reunit, luni, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură "Au ruinat ţara şi acum îi obligă pe români să achite nota de plată - afară cu Guvernul ipocrit". Este semnată de parlamentari AUR, POT, S.O.S. România şi neafiliaţi.

S-a înregistrat o prezenţă 349 de senatori şi deputaţi, dintr-un total de 464 de parlamentari, a anunţat Sorin Grindeanu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

14/07/2025 , 15:42

Ședința de plen, amânată 45 de minute

Şedinţa de plen a Parlamentului în care urmează să se dezbată şi să fie supusă votului moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii AUR împotriva Executivului a fost amânată cu 45 de minute. Va începe la 15:45.

Potrivit unor surse, parlamentarii AUR ar fi solicitat amânarea pe motiv că nu pot ajunge la timp din cauza traficului rutier dificil din Capitală.

AUR a anunțat miercuri că a inițiat un document parlamentar prin care cere înlocuirea echipei guvernamentale conduse de Ilie Bolojan. Inițiativa a fost susținută de aleși ai formațiunilor AUR, SOS, POT, precum și de membri ai Legislativului fără afiliere politică.

Deputatul Mihai Enache a recunoscut că, deși acțiunea are susținere în rândul mai multor parlamentari, nu se anticipează un sprijin numeric suficient pentru adoptarea propunerii în forul legislativ.

În legătură cu absența liderului George Simion de la depunerea oficială a inițiativei, Enache a explicat că nu este nevoie ca președintele formațiunii să fie prezent la fiecare etapă administrativă, precizând că transmiterea documentului s-a făcut la biroul tehnic al instituției.

Suntem aici pentru a susține cauza cetățenilor afectați de măsurile restrictive anunțate recent și pentru a arăta că ne opunem acestor decizii economice care îi împovărează pe români”, a declarat Enache.

În acest context, România se află sub atenția organismelor europene din cauza nivelului ridicat al dezechilibrului fiscal. Guvernul actual a prezentat un plan de redresare în Legislativ, pentru a evita sancțiuni care ar putea duce la întreruperea accesului la fondurile comunitare.

Marți, autoritățile de la București au reușit, temporar, să evite o decizie negativă din partea miniștrilor de finanțe ai statelor membre ale Uniunii Europene, după ce au introdus rapid un set de modificări fiscale în vederea stabilizării bugetului.

Totuși, oficialii europeni cer ca România să adopte o conduită fiscală mai strictă pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul mecanismului de corecție al dezechilibrelor și pentru a susține stabilitatea economică externă.

Pentru acest an, administrația de la București trebuie să limiteze expansiunea cheltuielilor la 2,8% și să transmită un nou plan de măsuri către instituțiile europene până cel târziu în 15 octombrie 2025. Ținta finală este închiderea procedurii de deficit major până la sfârșitul deceniului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE