Croații întâmpină probleme la nici două săptămâni de la introducerea monedei euro. Tranziția aduce scumpiri, iar oamenii dau vina pe comercianți. Aceștia sunt acuzați că rotunjesc prețurile pentru un profit mai mare.
De când Croația a aderat la euro, la 1 ianuarie, unii oameni s-au plâns că trebuie să plătească mai mult pentru coșul de cumpărături. Există temeri că unii comercianți profită din plin de această schimbare. Totuși, mulți cetățeni croați susțin în continuare aderarea la moneda unică.
Croat: „Legea pieței este cererea și oferta și asta e tot. Este scris în lege că nu poți crește prețul? Și acum vor să acopere totul cu euro, dar nu este vina euro, ci a altor lucruri.”
Croat: „Cine a mărit prețurile ar trebui să le scadă înapoi. Nu este corect, pentru că oricum este un dezastru cu prețurile.”
Proprietarii de magazine recunosc că au umblat la prețuri
Proprietar magazin: „Am ajustat prețurile, unele lucruri au crescut, altele au scăzut. În esență, oamenilor încă le este puțin mai greu să gestioneze euro.”
Croat: „Nici măcar nu am crescut prețurile. Este normal. Conversia nu înseamnă că prețurile ar trebui să crească.”
Pe de altă parte, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Croației apără creșterile de prețuri cât timp acestea sunt justificate.
Dalibor Kratovil, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Croației: „Au un motiv întemeiat pentru care au crescut prețurile. Cealaltă situație este că dacă nu au respectat legea, dar au rotunjit prețurile, atunci au făcut o greșeală acolo.”
Croația a înregistrat o rată a inflației de 13,5% în luna noiembrie a anului trecut, față de 10% în zona euro. Vechea monedă națională va circula în paralel cu euro până pe 14 ianuarie.