Propunerile de modificare a legii de funcționare a Serviciului Român de Informații stârnesc îngrijorări în societatea civilă. Mai multe ONG-uri au lansat un manifest prin care acuză PSD, PNL și UDMR de faptul că vor să acorde puteri sporite și impunitate agenților din serviciile secrete. Coaliția discută în această perioadă proiectele de modificare a tuturor legilor din domeniul siguranței naționale.
Organizațiile neguvernamentale cer coaliției oprirea de îndată a ceea ce numesc militarizarea rapidă a statului.
Bogdan Manolea este director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI) și avocat specializat în drepturi digitale, drepturile omului: „Anumite prevederi care sunt incluse în propunerea respectivă sunt absolut inacceptabile. Cea legată de crearea unui statut specific de procurori care pot ancheta angajații SRI sau anchetele penale să se facă doar cu acord CSAT sau perchezițiile să se facă cu informarea directorului. Adică e ca și cum ai spune: te anunțăm înainte să venim să căutăm ceva, ascunde-le mai bine. Nu e ok, din punct de vedere democratic e o glumă proastă.
Ovidiu Voicu: director executiv al Centrului pentru Inovare Publică: Agentii SRI si lucrătorii din serviciile de securitate primesc imunitate lărgită atât în fața controlului civil, prin parlament, cât și în fața justiției. Toate aceste piedici care se pun asupra unui control firesc a civililor asupra serviciilor militarizate nu sunt specifice unei democrații liberale,ci unui stat autoritar.
Printre alte modificări: civilii ar putea fi obligați să ajute SRI la cerere, Parlamentul nu mai poate iniția demiterea șefului SRI așa cum este în prezent iar în cadrul Serviciului ar urma să funcționeze Centrul Național pentru Interceptări.
Modificările care urmează să fie aduse legilor din domeniul siguranței naționale au fost elaborate de fiecare instituție în parte. Vorbim de instituții precum SRI, SIE, SPP, STS, CSAT și așa mai departe. Ele au fost trimise coaliției și acum se află în dezbaterea partidelor care se află la guvernare. Următorul pas este să fie aprobate într-o ședință a coaliției și apoi să fie trimise Guvernului. În guvern, vor fi aprobate sub forma unui proiect de lege, proiect care va fi apoi trimis Parlamentului, unde vor fi dezbătute și vor primi votul final.
Apel către partidele parlamentare
Ovidiu Voicu: Am inițiat acest manifest: solicităm ferm partidelor politice să nu meargă în această direcție. E o direcție specifică unor regimuri autoritare, în care președintele primeste puteri de a conduce țara pe căi militare, nu are nicio legatura cu democrația.
Coaliția intenționează să aprobe săptămâna viitoare, în guvern, pachetul legilor din domeniul siguranței naționale și să îl trimită parlamentului.