Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu are o săptămână la dispoziție să prezinte în Coaliție o analiză despre situația salariilor și pensiilor mari din România. Pe baza ei, liderii partidelor aflate la guvernare ar urma să ia o decizie privind supraimpozitarea acestor venituri. Totul în încercarea de a acoperi gaura de aproximativ un miliard de euro de la buget.
Care sunt intențiile guvernanților?
Intenția este de impozitare a tuturor veniturilor bugetarilor, în primul rând. Un impozit suplimentar cuprins între 10% și 20% pentru salariile, indemnizațiile, pensiile și pensiile speciale care depășesc nivelul de 25.000 de lei pe lună, adică salariul actual brut al președintelui României.
De asemenea, dacă o persoană primește o pensie specială și o indemnizație sau un salariu, iar cumulul lor depășește 25 de mii de lei, tot ceea ce depășește această sumă ar putea fi impozitat cu procent cuprins între 10-20%. Cel mai probabil se va merge pe 16%, atât cât e și cota unică în România, spun surse guvernamentale.
Ministrul Finanțelor trebuie să vină cu o analiză, până săptămâna viitoare: Câte pensii mari, câte situații de cumul-salariu sunt în România, ce ar însemna ca economie la buget o astfel de impozitare.
Analiza se va face și pentru a observa dacă măsurile sunt potrivite, din punct de vedere constituțional
Se ia în calcul și să se introducă un impozit mai mare pentru veniturile angajaților din mediul privat.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va trebui să vină cu o analiză, din punct e vedere al constituționalității introducerii unei astfel de măsuri. În ceea ce privește mediul privat se discută despre introducerea opțiunii pentru companii de a plăti sau impozitul de 16% pe profit sau impozit de 1% pe cifra de afaceri. Există și o condiție, ca cei care optează pentru prima variantă, dacă suma plătită va fi mai mică decât ar fi 1% din cifra de afaceri, atunci aceștia vor trebui să plătească diferența.
Sunt discuții în coaliție. De aceea a fost și amânată ordonanța de urgență care trebuia adoptată săptămâna aceasta, privind măsurile de economisire a banilor la buget.
Nicolae Ciucă, Premierul României: E absolut necesar și responsabil să comunicăm cetățenilor că prin aceste măsuri nu facem altceva, decât să reducem acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Am făcut specificații legate de domenii și anume: bunuri și servicii, autoturisme, mobilier și alte cheltuieli care trebuie foarte bine gestionate, fără a ne atinge de serviciile medicale, de educație, de reducerea veniturilor salariaților și asta doresc să fie cât se poate de clar înțeles de toată lumea.
Oficialii guvernamentali estimează că ar reuși să aducă la buget un plus de aproximativ 10 miliarde de lei, dacă ar implementa aceste măsuri.