Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul britanic al Apărării: În Mariupol există riscul unei epidemii de holeră

Orașul Mariupol, din sudul Ucrainei, riscă să fie expus unei epidemii de holeră, a informat vineri Ministerul britanic al Apărării.

Totodată, și în Herson există probleme sanitare. Serviciile medicale sunt aproape de colaps și se înregistrează o lipsă acută de medicamente, mai arată ministerul Apărării din Regatul Unit.

Între timp, Rusia se străduiește să asigure serviciile publice de bază pentru populația din teritoriile ocupate de Rusia, relatează Reuters.

De asemenea, Dorit Nitzan, managerul pentru incidente al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că Mariupol se numără printre zonele ocupate de ruși în care există un risc ridicat de holeră.

Bombardamentelor se adaugă temerile credibile cu privire la apele uzate care se infiltrează în apa potabilă

Unul dintre oficialii locali exilați din oraș a declarat că rușii care controlează acum Mariupol au luat în considerare posibilitatea de a impune o carantină în oraș, unde cadavrele în descompunere și gunoaiele contaminează apa potabilă, punând locuitorii rămași în pericol de holeră și alte boli, relatează CNN.

"Există discuții despre carantină. Orașul este închis în liniște", a declarat consilierul primarului, Petro Andriushchenko.

"Orașul s-a transformat cu adevărat într-un oraș cu cadavre peste tot", a declarat Andriushchenko la televiziunea națională.

"Ele sunt îngrămădite. Ocupanții nu fac față să le îngroape nici măcar în gropi comune. Nu există suficientă capacitate nici măcar pentru asta", a completat acesta.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa a tras pe 7 iunie un semnal de alarmă cu privire la furnizarea de servicii medicale în Ucraina în timpul războiului și a cerut o anchetă în cazul a peste 200 de atacuri asupra sistemului de sănătate.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că fiecare al treilea pacient din Ucraina are probleme cu accesul la medicamente, unul din cinci pacienți din zona de conflict are nevoie de ajutor psihologic, violența sexuală este în creștere și există riscul apariției unor focare de holeră.

Apa, o probemă în Mariupol

Pentru a avea acces la apă potabilă în Mariupol, locuitorii orașului trebuie să se înscrie pe o listă și să aștepte cel puțin două zile. Și din această cauză, orașul se află în pragul unui dezastru ecologic și infecțios.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE