Militarii ucraineni au fost nevoiți să se retragă din anume zone din Bahmut în fața unui nou asalt al forțelor ruse asupra orașului distrus de bombardamente. Anunțul a fost făcut vineri de Ministerul Apărării al Marii Britanii care susține că Moscova încearcă să forțeze o victorie în fața Kievului înaintea contraofensivei anunțate de președintele Volodimir Zelenski, relatează agențiile Reuters și DPA, citate de Agerpres.
Oficialii ucraineni susțin că Rusia a mobilizat efective suplimentare din alte regiuni ale frontului pentru o ofensivă majoră asupra orașului Bahmut, pe care Moscova vrea să-l captureze de peste opt luni, cu scopul de a-și relansa invazia declanșată în februarie 2022.
"Rusia şi-a redinamizat asaltul împotriva oraşului Bahmut în regiunea Doneţk, în timp ce forţele Ministerului Apărării rus şi cele ale Grupului Wagner şi-au îmbunătăţit cooperarea", a anunțat Ministerul britanic al Apărării, potrivit sursei citate.
Militarii ucraineni se confruntă cu mari probleme de reaprovizionare
În trecut, ţările occidentale au evidențiat că neînţelegerile între Ministerul rus al Apărării şi grupul privat de mercenari Wagner reprezintă o slăbiciune majoră a Rusiei, conform agenției Reuters.
"Forţele ucrainene se confruntă cu importante probleme de reaprovizionare, dar au procedat la retrageri ordonate de pe poziţiile pe care au fost forţate să le cedeze", se menţionează în document.
În apropiere de Bahmut, soldaţi ai unei unităţi de artilerie ucraineană încărcau obuze într-un obuzier din perioada sovietică şi trăgeau spre linia frontului, unde - potrivit lor -Rusia îşi masase infanteria.
Bahmut, principala țintă a Rusiei
"Ţinta noastră în această direcţie este în principal infanteria. Există o mare concentrare de 'factor uman' al Federaţiei Ruse", declară Dmitro, comandantul unităţii de artilerie, în vârstă de 44 de ani.
Bahmut, care avea circa 70.000 de locuitori înainte de război, a fost ţinta principală a Rusiei în ofensiva masivă din cursul iernii, care a avut puţin câştig până în prezent, în pofida luptelor infanteriei la sol şi de o intensitate nemaivăzută în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Comandanţii ruşi au redirecţionat trupe spre Bahmut din alte regiuni, a confirmat ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hana Maliar.
"Inamicul îşi utilizează acolo unităţile cele mai profesioniste şi recurge la o cantitate importantă de artilerie şi de aviaţie", a transmis ea prin Telegram.
"În fiecare zi, inamicul efectuează la Bahmut între 40 şi 50 de operaţiuni de asalt şi 500 de episoade de bombardamente", a spus ea.
Buletinul britanic de vineri arată că ucrainenii deţin în continuare cartierele din partea de vest a Bahmut, dar au fost supuşi unor tiruri ale artileriei ruse extrem de intense în ultimele 48 de ore.
Unităţile de mercenari Wagner se concentrează de acum pe avansarea în centrul oraşului Bahmut, în timp ce paraşutişti ruşi îi ajută prin atacuri asupra flancurilor oraşului.
Potrivit sursei citate, Moscova a făcut apel la sute de mii de rezervişti proaspăt înrolaţi şi la mii de condamnaţi recrutaţi ca mercenari din închisori. Kievul s-a concentra asupra apărării liniilor sale în aşteptarea sosirii de noi arme occidentale pentru o preconizată cotraofensivă în lunile următoare.
Volodimir Zelenski așteaptă armele livrate de Occident pentru lansarea contraofensivei
"Ne pregătim băieţii", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video joi seara. "Aşteptăm cu nerăbdare livrarea armelor promise de partenerii noştri", a spus el.
Ucraina părea pe cale să abandoneze Bahmut la sfârşitul lunii februarie, dar în martie a anunţat că va lupta pentru a captura orașul distrus de forțele ruse
Atât Rusia, cât și Ucraina susțin că provoacă pierderi uriașe inamicului. Documente ale serviciilor de informaţii americane divulgate săptămâna trecută indicau că Rusia a pierdut între 35.000 şi 43.000 de soldaţi, în timp ce Ucraina ar fi pierdut între 15.500 şi 17.500 de militari.