Mesajele politice ar trebui să fie strict interzise la Eurovision. Competiția a fost, însă, deseori în centrul controverselor din cauza melodiilor sau interpretărilor cu tentă politică. Reprezentanții Ucrainei au câștigat detașat concursul lansând, la final, și un mesaj în contextul războiului, umanitar spun organizatorii, politic zic numeroase voci care au și cerut descalificarea Ucrainei.
„Stefanie mamă, mamă Stefanie / Câmpul înflorește și devine gri / Cântă-mi un cântec de leagăn, mamă / Vreau să aud cuvântul tău natal”. Kalush Orchestra – „Stefania” , melodia Ucrainei la Eurovision 2022 .
În momente de restriște, ne întoarcem la origini și căutăm alinarea în cântecele de leagăn ale mamei. Acesta este mesajul cu care Kalush Orchestra a câștigat voturile europenilor la Eurovision 2022. Îmbrăcați în costume tradiționale, artiștii ucraineni și-au încheiat actul printr-un strigăt de ajutor pentru țara lor: „Vă rog pe toți, ajutați Ucraina, Mariupol! Ajutați Azostal, chiar acum!”
Mesajul a atras nu doar simpatie, ci și dezaprobare. Mai mulți internauți au cerut descalificarea Ucrainei. Oficialii competiției au reacționat imediat și au transmis că mesajul este umanitar, nicidecum politic.
În centrul controversei cu iz politic a fost și piesa formației Zdob și Zdub, reprezentanta Republicii Moldova. La preselecțiile naționale, refrenul a fost modificat. Interpretul a improvizat și a înlocuit versurile despre unirea cu România. La finala de sâmbătă seara, au cântat varianta originală.
Țară veche, țară nouă / Parcă-i una, parcă-s două / Ba aparte, ba-mpreună / Parcă-s două, parcă-i una/ Pleacă trenul! Unde esti? / Chișinău – București - Zdob şi Zdub - Trenulețul -melodia Moldovei la Eurovision 2022.
În ciuda mesajului unionist al piesei, România nu a primit niciun punct de la Republica Moldova.
Muzica de la Eurovision și mesajele politice
De-a lungul timpului, numeroase cântece au fost respinse la Eurovision din cauza mesajelor politice. Puține țări au fost, însă, excluse. Anul acesta, Rusia nu a fost primită în competiție, anunțul fiind făcut de către organizatori a doua zi după invazia Ucrainei. Un mesaj politic subtil l-a reprezentat ediția din 2016 a Eurovisionului. Ucraina a câștigat trofeul cu piesa Jamalei, o cântăreață cu origine tătară din Crimeea.
Anul următor, Ucraina a fost gazda competiției. Organizatorii i-au refuzat reprezentantei ruse intrarea în țară pe motiv că a încălcat legile ucrainene cântând în Crimeea după anexare. Rusia nu a mai trimis alt reprezentant.
Conform regulilor competiției, anul viitor Ucraina ar trebui să fie gazdă. Dacă acest lucru va fi posibil, depinde de încetarea războiului. Un semn de întrebare este și prezența Rusiei în viitorul competiției.