O coaliție de ecologiști a dat în judecată statul american Utah pentru felul iresponsabil în care a tratat problema secării Marelui Lac Sărat. Nivelul apei din lac a scăzut dramatic în ultimii ani, iar motivele ar fi legate de utilizarea excesivă pentru irigații și criza climatică. Experții avertizează că dacă nu se vor lua măsuri de urgență, lacul va dispărea în următorii cinci ani.
Guvernul din Utah se confruntă cu o dilemă
Activiștii de mediu consideră autoritățile din Utah responsabile pentru secarea Marelui Lac Sărat. De zeci de ani, oficialii permit fermierilor să folosească apă din lac pentru sistemele de irigații.
Zachary Frankel, director executiv, Consiliul Râurilor din Utah: ”Statul Utah nu a făcut mai nimic ca să ridice nivelul apei Marelui Lac Sărat. Autoritățile au refuzat implementarea unei legislații noi, propusă de o organizație ca a noastră. Utah e cu zeci de ani în urma altor state, care au implementat măsuri importante pentru protecția mediului acvatic și pentru conservarea apei acum muți, mulți ani.”
Criza ecologică este evidentă, dar guvernul din Utah se confruntă cu o dilemă referitor la ce este mai important - conservarea lacului sau a afacerilor din zonă.
Zachary Frankel, director executiv, Consiliul Râurilor din Utah: ”Interesul pentru salvarea Marelui Lac Sărat a crescut dramatic în Utah, dar și înafara sa. Drept urmare, politicienii din Utah au demarat campanii de propagandă pentru a lăsa impresia că schimbă ceva. Dar ceea ce fac de fapt este să permită în continuare folosirea distructivă a apei.”
Secarea Marelui Lac Sărat nu ar însemna doar bărci naufragiate și suprafețe mai largi de uscat. Implicațiile sunt mult mai îngrijorătoare, potrivit activiștilor. Printre riscuri se numără dispariția unor specii și formarea norilor de praf toxic, poluant.