Maghiarii spun că demisia președintei țării, Katalin Novák, nu este suficientă pentru a schimba fundamental sistemul politic implementat de premierul Viktor Orban. Prima femeie președinte din istoria Ungariei a demisionat în urma unor proteste masive, legate de grațierea unui bărbat condamnat într-un caz de abuz sexual asupra unui copil.
După ce președinta Ungariei, Katalin Novák, și-a anunțat demisia, oamenii s-au adunat în fața palatului prezidențial, pentru a-și exprima opiniile cu privire la decizia acesteia.
"Mă bucur că a demisionat, dar cred că lucrurile nu se rezolvă așa. Ea nu este vinovata principală, trebuie să privim spre vârf. Cred că are intenții bune, dar știu că este un mare fan al lui Orban. Adevărul trebuie aflat și este înfricoșător că o persoană din Fidesz o va înlocui", spune o femeie.
Novák a fost și ministra Familiei
Novak, un aliat cheie al lui Orban și fost vicepreședinte al partidului Fidesz, a ocupat funcția de ministru al Familiei din Ungaria până la numirea sa la președinție. Ea a pledat în mod deschis pentru valorile familiei tradiționale și pentru protecția copiilor.
"Mă bucur foarte, foarte mult, dar ar fi trebuit să demisioneze din prima clipă, ca mulți oameni din acest guvern, pentru că nu este singura. Demisia ei a fost corectă, pentru că în felul acesta se salvează de faptul că și mai mulți oameni o urăsc și sunt indignați că a reprezentat această țară până acum", este de părere o femeie.
Mandatul de președinte a luat sfârșit după ce Novák a grațiat un bărbat condamnat la peste trei ani de închisoare în 2018 pentru că a făcut presiuni asupra unor copii, ca aceștia să-și retragă declarațiile privind abuzurile sexuale comise de directorul unui centru de plasament. Acesta din urmă fusese condamnat la opt ani pentru că a abuzat cel puțin zece copii între 2004 și 2016.
"După ce își dă demisia, ea va avea beneficii, gardă de corp, locuință și bani pentru tot restul vieții. Iar ea spune: Și ce dacă?”, spune un bărbat.
Implicată în grațiere a fost și Judit Varga, o altă figură cheie a partidului Fidesz. Aceasta a aprobat grațierea în calitate de ministru al justiției.
Varga era prima pe lista de candidați la Parlamentul European din partea Fidesz la alegerile din această vară, însă a fost nevoită să-și dea demisia din toate funcțiile publice.