Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE reacționează ferm la harta lui Medvedev care atribuie teritorii din Ucraina către România

Într-un comunicat transmis joi, Ministerul Afacerilor Externe din România a criticat ferm harta publicată de Dmitri Medvedev, în care sunt atribuite „în mod fantezist” teritorii din Ucraina României.

"MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o rețea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei. MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă și dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federația Rusă și care a fost amplificat după declanșarea războiului ilegal și ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei. Astfel de așa-zise „propuneri” și „analize” care vizează redesenarea aleatorie a granițelor unor state și promovează astfel încălcarea dreptului internațional nu reprezintă decât încercări complet nereușite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaționale bazate pe reguli", arată ministerul de Externe într-un document dat publicității joi.

MAE condamnă agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei și "reafirmă sprijinul deplin al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional".

România este partener al Ucrainei și reconfirmă susținerea și compasiunea față de statul victimă a unei agresiuni brutale.

Totodată, MAE arată că acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE este o confirmare a politicii vizionare a comunității eurpoene, dar și a determinării poporului ucrainean de a-și asuma valorile europene "într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internațional".

Potrivit hărții publicate de Medvedev miercuri, pe Telegram, Ucraina nu există. Țara este divizată între Rusia, Polonia, România și Ungaria. Totodată, în imaginea oficialului rus, acesta nu a cedat nici măcar o singură regiune către Belarus. Conform lui Medvedev, harta a fost realizată de analiști Occidentali, însă nu a numit vreunul dintre aceștia.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Se încearcă atragerea reacției din România pe o serie de dimensiuni care ar lega astfel de asocieri teritoriale cu probleme sensibile din istoria noastră. E o formă de testare, de provocare, care ar presupune o atitudine cât se poate de rezervată și, după părerea mea, în zona amuzamentului. E o chestiune pur falsă. O propagandă de joasă speță, care nu are niciun fel de efect.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE