Fostul președinte PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul Tel Drum, în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupție, anunță Direcția Națională Anticorupți, într-un comunicat.
În dosarul Tel Drum, Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și instigare la prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false. Faptele au fost comise în perioada în care acesta era președinte al Consiliului Județean Teleorman.
Alături de Dragnea, au mai fost trimiși în judecată Mugur Bățăuș, Victor Piperea, Marin Predeascu, precum și SC TEL DRUM SA.
Care sunt acuzațiile din dosarul Tel Drum
Potrivit comunicatului DNA, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție:
Liviu Dragnea (la acea vreme președinte CJ Teleorman):
- constituirea unui grup infracțional organizat;
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte);
- instigare la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii.
Mugur Bățăuș (la acea vreme funcționat în cadrul CJ Teleorman):
- constituirea unui grup infracțional organizat;
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
- complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprii;
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Victor Piperea (la acea vreme funcționat în cadrul CJ Teleorman):
- constituirea unui grup infracțional organizat:
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Marin Predescu (la acea vreme funcționat în cadrul CJ Teleorman):
- complicitate la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma participației improprie;
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
SC TEL DRUM SA:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte).
Dosarul Tel Drum a început în urmă cu cinci ani
Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul Tel Drum, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, relatează Agerpres.
DNA preciza că dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.