Trupele ruse au desfășurat atacuri la sud-est și la sud-vest de Izium, și la vest de Lyman, însă fără succes. Posibilitatea de a obține progrese majore înspre Slovyansk este de asemenea redusă, arată ISW.
Nici în estul orașului Severodonețk trupele ruse nu au înregistrat câștiguri majore. Forțele ucrainene continuă să contraatace localizat în împrejurimile orașului, mai notează sursa citată.
Totodată, niciun atac nu a fost lansat către Avdiivka. Moscova nu a reușit să revină asupra pozițiilor pierdute în nord-estul regiunii Herson, însă trupele ruse au continuat să apere pozițiile ocupate anterior.
Ocupanții ruși au început să elibereze pașapoarte rusești în orașul Herson și în Melitopol, dar continuă să se confrunte cu rezistența ucraineană, care împiedică instaurarea controlului integral asupra teritoriului ocupat.
UPDATE 16.30 Emmanuel Macron: Este vital să nu mai umilim Rusia, chiar dacă Putin a comis o greșeală istorică
”Nu mai umiliți Rusia”, le spune din nou Emmanuel Macron liderilor Occidentali.
Președintele Franței a reiterat rugămintea de a nu mai degrada Rusia, astfel încât, odată ce luptele din Ucraina se vor termina, să poată fi găsită o soluție diplomatică pentru a așeza lucrurile.
Liderul de la Elysee mai crede că Parisul va juca un rol important de mediator, pentru a pune capăt conflictului, notează Reuters, citând presa franceză.
UPDATE 13.25 Astăzi, copiii ucraineni devin o țintă pentru invadatorii ruși
Declarația aparține ministrului Culturii din Ucraina.
"Este dificil ca în lumea noastră să existe o astfel de dată, precum Ziua internațională a copiilor nevinovați, victime ale agresiunii militare.
La 4 iunie, în Ucraina, sunt comemorați copiii care au murit în urma agresiunii comise în timpul războiului. Este și mai dificil în contextul în care țara noastră trăiește acum toată durerea și oroarea acestei date. Rușii nu au nici măcar un strop de umanitate în ei atunci când îndreaptă armele înspre acești copii. Nu este ușor să alegi cuvintele potrivite, deoarece copiii nu trebuie să fie victime ale războiului, dar astăzi, din păcate, copiii ucraineni sunt ținta rusificatorilor. Aceasta este o crimă - nu doar împotriva umanității, ci și împotriva viitorului întregii lumi", a scris ministrul pe Facebook.
El a reamintit că, în cele 100 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei, cel puțin 261 de copii au devenit victime ale crimelor de război ale armatei ruse. Alți 463 de copii au fost răniți, potrivit unor rapoarte provizorii. Tkachenko a subliniat că toate acestea au fost rezultatul unor acțiuni complet inumane și brutale din partea invadatorilor, care nu vor fi niciodată iertate, notează Ukrinform.
"Întreaga lume privește astăzi către aceste fapte și vreau să cred că nicio crimă nu va rămâne nepedepsită", a adăugat el.
Peste 726 de copii ucraineni au fost victime ale agresiunii armate a Federației Ruse, de la debutul războiului.
UPDATE 12.55 Rusia se comportă ca în "jocurile foamei", susține ambasadoarea ucraineană la ONU, Yevgenia Filipenko
Diplomatul a făcut aceste remarci în cadrul unui interviu, la 100 de zile de la izbucnirea războiului. Aceasta a mai spus că sancțiunile împotriva Moscovei sunt motivul pe care Rusia îl invocă pentru blocarea transportului de grâne prin Marea Neagră.
În condițiile în care cerealele se usucă prin porturile ucrainene aflate în stare de asediu sau capturate, Filipenko a declarat că Rusia a încercat să arunce vina pentru blocaj pe Ucraina și pe sancțiunile occidentale.
Filipenko a mai spus că forțele ucrainene sunt motivate să-și protejeze patria și că într-o zi vor câștiga războiul. Ea a reiterat solicitările altor oficiali ucraineni pentru mai multe arme.
"Luptăm pentru libertatea Europei și a întregii lumi. Așa că următoarele 100 de zile vor fi pline pentru toți", a declarat ea.
Ucraina este al cincilea cel mai mare producător de grâu din lume.
UPDATE 11.00 Un număr de 3.620 de localități ucrainene au fost ocupate de trupele ruse, începând din 24 februarie
Informația a fost furnizată de Volodimir Zelenski, într-o videoconferință, în cadrul unei reuniuni a primarilor din SUA.
Volodimir Zelenski: "Din 24 februarie, 3.620 de localități din Ucraina sunt sub ocupația Rusiei - atât orașe mari, cât și orașe mici. În fiecare dintre ele au fost înregistrate distrugeri. Multe dintre ele pur și simplu nu mai pot fi locuite, nu mai sunt potrivite pentru o viață în condiții civilizate. Aceasta este realitatea pe care Rusia a instaurat-o (în Ucraina - n.red.)."
UPDATE 10.45 Războiul cu Rusia ar mai putea dura între două şi până la şase luni
Predicția aparține consilierului prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat sâmbătă de dpa, notează Agerpres.
În opinia sa, unul dintre principalii factori pentru durata estimată îl reprezintă stocurile de armament. Un alt factor hotărâtor este felul în care s-ar putea schimba atitudinea Europei, Ucrainei şi Rusiei.
Vor avea loc negocieri de pace doar dacă situaţia pe teren se va schimba şi Rusia nu va mai avea impresia că îşi poate impune condiţiile, a mai spus el.
Podoliak a avertizat că eventuale concesii teritoriale făcute Rusiei nu vor pune capăt războiului. Unele oraşe, precum Mariupol şi, în prezent, Severodoneţk, unde au loc acum lupte aprige, pur şi simplu nu mai există, a atras el atenţia.
Consilierul prezidenţial ucrainean a estimat pierderile Rusiei la circa 80.000 de oameni până în acest moment. În această cifră sunt incluse decesele din rândul armatei regulate, al separatiştilor proruşi şi al mercenarilor din grupul Wagner.
Podoliak a spus că, după un început dezastruos pentru Moscova, cu până la 1.000 de decese pe zi, pierderile actuale ale trupelor ruse şi ucrainene sunt "comparabile".
UPDATE 9.50 Trupele ucrainene recuperează controlul a 20% din Severodonețk
Ucrainenii au recucerit o parte din Severodonețk, centrul ofensivei ruse, în încercarea de a cuceri regiunea Donbas, notează Reuters.
Sergiy Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk, a declarat vineri, la televiziunea națională, că trupele ucrainene au recucerit 20% din teritoriul pe care l-au pierdut în Severodonețk.
"Forțele ruse controlează 60% din oraș, iar Ucraina a recăpătat acum controlul asupra a 20%, în timp ce restul a devenit no man's land", a declarat Oleksandr Stryuk, șeful administrației militare din Severodonețk.
Discursul către națiune
Volodimir Zelenski a marcat cele 100 de zile de război în discursul său către poporul ucrainean, vorbind despre cuvinte.
După mai bine de 3 luni de luptă contra armatei Federației Ruse, cuvintele dragi, uzitate, au căpătat și mai multă forță, iar lor li s-au adăugat altele, deunăzi străine, care s-au încetățenit repede în vocabularul celor 100 de zile de conflict, devenind dureros de familiare.
Volodimir Zelenski: "În 2014, Rusia a venit la noi cu un cuvânt, un cuvânt nou. Acesta este cuvântul război. Pe 24 februarie, Rusia a alăturat acestui cuvânt un altul și a construit expresia război total."
“Un cuvânt care reflectă un aspect important al caracterului nostru ucrainean – Javelinele, care i-au speriat pe inamici, pentru că nu și-ar fi imaginat că scuturile lor nu îi vor putea salva. Apoi, acest cuvânt a creat un zâmbet, zâmbetul nostru, când am pictat Sfânta Javelin (pictură cu fecioara Maria care ține, în locul pruncului Iisus, o rachetă Javelin. Pictura, devenită memă antitanc, este acum protectoare a Ucrainei și rezistență a Kievului în fața armatei Rusiei – n.red)
Printre altele, Zelenski a mai vorbit despre armată, artilerie, pușcașii marini, poliția de frontieră, serviciile de informații, gărzile naționale, poliție, apărare teritorială, aviație, piloții ucraineni, dar și despre cuvântul fantomă - fantoma Kievului, care a înfrânt inamicul și a supraviețuit atacurilor.
El a mai spus că au existat deopotrivă cuvinte pe care Rusia ar fi vrut să le șteargă, precum Popasna, Bucha, Mariupol sau Severodonețk. Dar acestea sunt cuvinte pe care ucrainenii le vor scrie din nou. Altfel. Așa cum doar ei știu. Și vor sta scrise, cu siguranță, lângă cuvântul tribunal.
Pentru alte cuvinte, precum filtrare, deportare, tortură, execuție, bombardament, atac cu rachete există doar un singur cuvânt drept răspuns, acela este justiție. El a vorbit și despre cuvântul ocupație, care, mai mult ca sigur, va părăsi lexicul ucrainean.
”Au existat, de asemenea, cuvinte care au dat speranță și pentru care am luptat în mod deosebit. Coridoarele umanitare au devenit un drum al vieții pentru sute de mii de oameni și au făcut posibilă depășirea unui alt cuvânt, teribilul cuvânt blocadă", a mai completat Zelenski.