Președintele Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuție cu premierul înainte să plece la Bruxelles privind condițiile de negociere pe tema reformei fiscale. Șeful statului a spus că nu susține creșterea generală a cotei de TVA. Iar soluția pentru acoperirea găurii de la buget ar fi creșterea gradului de colectare.
”Am avut o discuție cu premierul înainte să plece la Bruxelles. Dacă creșterea TVA-ului este o soluție, după părerea mea, nu este o soluție, dar dacă pe termen scurt se găsește cu ajutorul experților că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil Guvernul le poate promova.
Creșterea TVA-ului sau scăderea TVA-ului au mai fost discutate în foarte multe rânduri. În ansamblu, acum nu cred că este o soluție. După părerea mea, soluția constă în creșterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul statului”, a declarat președintele României.
Comisia Europeană a sugerat creșterea TVA
Comisia Europeană a sugerat miniștrilor prezenți la Bruxelles creșterea TVA la 21% și majorarea impozitului pe dividende până la 10%. Cei 3 miniștri au spus că astfel de măsuri sunt greu de introdus pe final de an, astfel că premierul va merge înainte cu propunerile agreate în Coaliție. Printre ele se numără reducerea numărului de secretari de stat, dar și comasarea sau chiar desființarea unor institute de cercetare, cum ar fi Institutul Levantului.
Guvernul de la București propune în continuare introducerea unei taxe de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele care își externalizează profiturile și nu plătesc impozit pe profit în țara noastră. De asemenea, Executivul își dorește în continuare să elimine o parte din facilitățile pentru sectorul IT. Impozit 10% pentru cei care câștigă peste 10.000 lei brut pe lună.
România riscă suspendarea fondurilor europene și o amendă de 1,4 miliarde de euro dacă nu va ajunge vineri la un acord cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Asta pentru că țara noastră nu se mai poate încadra în ținta de deficit bugetar stabilită anul trecut.