Armata israeliană a confirmat că l-a eliminat pe urmașul liderului Hassan Nassrallah, Hashem Safieddine. Operația militară a avut loc pe 8 octombrie, atunci când premierul Benjamin Netanyahu a spus că Safieddine fusese ucis într-o confruntare din suburbiile capitalei Libanului, Beirut, însă confirmarea a venit abia acum.
„Se poate confirma acum că, într-un atac din urmă cu trei săptămâni, Hashem Safieddine, șeful Consiliului Executiv al Hezbollah, și Ali Hussein Hazima, șeful Direcției de Informații a Hezbollah, au fost uciși împreună cu alți comandanți Hezbollah”, a spus armata israeliană IDF, într-un comunicat.
Israel confirmă lichidarea succesorului liderului Hamas, Hashem Safieddine
Într-o adresare către poporul libanez, Netanyahu a spus că forțele israeliene „au eliminat mii de teroriști”.
Hezbollah încă nu a confirmat.
Marți seara, armata IDF a declarat că, în urmă cu trei săptămâni, forțele aeriene israeliene „au desfășurat o lovitură precisă, bazată pe informații, asupra sediului principal al serviciilor informaționale Hezbollah”, în suburbia Dahiyeh, din sudul Beirutului, bastionul Hezbollah din capitala libaneză.
În comunicat era specificat că peste 25 de militanți ai Hezbollah erau prezenți în cartierul general în timpul acelei lovituri, „inclusiv Bilal Saib Aish, care era responsabil cu colectarea informațiilor aeriene”.
500 de milioane de dolari, descoperite într-un buncăr
Duminică noapte, israelienii au efectuat alte lovituri în Beirut și spun că au descoperit 500 de milioane de dolari ascunși „într-un buncăr secret” al Hezbollah, tot în Beirut. Acele atacuri de duminică au vizat aproape 30 de locuri, inclusiv unele operate de Al-Qard Al-Hassan (AQAH), o firmă financiară legată de Hezbollah. Potrivit Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), în buncăr, banii se aflau „în numerar și aur” și ar fi fost folosite pentru a finanța operațiunile grupului.
El susține că acel loc încă nu a fost lovit.
Al-Qard Al-Hassan (AQAH), deși este înregistrată ca organizație de caritate, a fost acuzată atât de Israel, cât și de Statele Unite că a servit ca o armă financiară critică a Hezbollah, facilitându-i accesul la numerar și rezerve de aur, în scopuri militare.
„Buncărul este situat direct sub Spitalul Al-Sahel, în inima orașului Beirut. (...) Acești bani ar putea și pot fi folosiți pentru a reconstrui statul Liban”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, care remarcă faptul că acele resurse ar fi fost folosite și pentru a finanța atacurile asupra Israelului. Hagari nu a clarificat dacă toate fondurile au fost distruse în lovitură. El a spus că se pot aștepta noi atacuri aeriene, în special vizând centre financiare suplimentare.
Potrivit șefului de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi, operația militară a implicat peste 300 de lovituri asupra pozițiilor Hezbollah din Liban, pe o perioadă de 24 de ore, inclusiv asupra unor centre financiare și logistice critice.
Al-Qard Al-Hassan operează în Liban încă din anii 1980, oferind credite cetățenilor libanezi în schimbul zăcămintelor de aur. Deși este clasificată oficial drept organizație de caritate, oficialii israelieni și americani susțin că firma este un activ critic în rețeaua financiară a Hezbollah, permițând grupului să spăleze bani și să își finanțeze activitățile sub pretextul unei activități bancare civile.
Libanul și regimul iranian sunt cele două surse principale de venit ale Hezbollah, a susținut Hagari. El a susținut că mecanismele financiare utilizate de grup, care includ transferuri de numerar prin Siria, dar și aur, au fost introduse ilegal în Liban, prin Iran. Fabricile operate de Hezbollah în Liban, Siria, Yemen și Turcia ar fi folosite pentru a genera venituri substanțiale pentru a sprijini activitățile teroriste ale grupului, potrivit informațiilor IDF.
Israelienii au atacat și ținte din Siria, unde a vizat șeful unității financiare a Hezbollah, cunoscută sub numele de Unitatea 4400. Unitatea este responsabilă pentru fluxul de fonduri iraniene către Hezbollah, în primul rând prin veniturile din vânzările de petrol ale Teheranului. Comandantul, care ocupase acest rol doar de câteva săptămâni, a fost ucis în grevă, potrivit celor spuse de Hagari.
Acest atac marchează al doilea asasinat semnificativ al unei persoane din domeniul financiar al Hezbollah, în ultimele săptămâni. La începutul lunii octombrie, forțele israeliene l-au ucis pe Mohammed Jafar Ksir, cunoscut și sub numele de Sheikh Salah, fostul șef al operațiunilor financiare ale Hezbollah. Ksir a supravegheat mult timp fluxurile de venituri ale grupului, care au fost parte integrantă a influenței sale militare și politice în Liban.
Oficialii israelieni estimează că aproximativ 2.000 de luptători Hezbollah au fost uciși de la extinderea conflictului la sfârșitul lunii septembrie 2023. Hezbollah a ripostat cu atacuri cu rachete asupra orașelor și pozițiilor militare israeliene, inclusiv un baraj recent care a vizat o bază de informații de lângă Tel Aviv.