Israelul a lansat miercuri un atac aerian care a vizat intrarea în complexul Statului Major General sirian din Damasc. Forțele israeliene au ripostat pe fondul escaladării violențelor asupra minorității druze din sudul Siriei, relatează Euronews.com.
Ce urmărește Israelul
Loviturile lansate de Israel asupra Siriei au distrus complexul Apărării și al Statului Major General și au nimerit chiar și palatul prezidențial din capitala Damasc. De altfel, primele evalări ale IDF arată că sediul principal al armatei siriene „a fost grav avariat sau distrus”, conform YNetNews.
Cel care a coordonat aceste bombardamente este comandantul Forțelor Aeriene, Tomer Bar, care a dat comanda din buncărul de comandă al Forțelor Aeriene din Kirya. El a anunțat „mai multe zile” de bombardamente.
Până acum, israelienii au lansat, din avioane de vânătoare, peste 100 de rachete, diverse bombe, dar și drone asupra vehiculelor militare ale forțelor noului regim sirian.
„Din sediul Statului Major General din Damasc, comandanții regimului sirian gestionează luptele și trimit forțe ale regimului în zona As-Suwayda. În plus, o țintă militară a fost atacată în zona Palatului Prezidențial al regimului sirian din zona Damascului”, a precizat Armata Israelului.
Zona As-Suwayda este locuită de formațiunile militare de druzi, susținute de Israel, motiv pentru care israelienii a trecut acea zonă „sub protecție proprie”. Israelienii construiesc acolo și un zid de delimitare, aflat pe teritoriul sirian. Aceste formațiuni militare de druzi nu s-au supus apelului noului regim de la Damasc, care le-a cerut să depună armele și să se integreze în statul Siria. În schimb, gruparea a anunțat continuarea „luptei pentru independență”.
„Președintele sirian Ahmad al-Shara va anunța un armistițiu și își va retrage forțele din provincia Al-Suwayda din sudul țării”, a precizat un oficial israelian din domeniul securității, conform sursei citate.
Noua putere din Siria este formată din membri ai fostei grupări teroriste Jabhat al-Nusra, condusă de actualul președinte interimar al Siriei.
Un oficial american a spus că Administrația Trump a cerut ca Israelul să oprească atacurile și să inițieze dialogul cu Damasc. De precizat că Trump a ridicat sancțiunile impuse Siriei în timpul regimului lui Bashar al-Assad, care a fugit în Rusia în decembrie 2024.
Zeci de persoane, rănite în atacuri
Cel puțin o persoană a fost ucisă, iar alte 18 au fost rănite în bombardamentele israeliene asupra Damascului, a anunțat agenția de știri a statului sirian, citată de Reuters.
Armata israeliană a anunțat că a atacat o țintă militară din apropierea palatului prezidențial din Damasc.
Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a anunțat că Armata a acționat „în conformitate cu directivele conducerii politice și este în continuare în alertă pentru a face față diferitelor scenarii”.
În schimb, televiziunea siriană de stat Al-Ekhbariya a relatat că doi civili au fost răniți în ceea ce a catalogat drept o „agresiune israeliană” ce vizează centrul Damascului.
Ministrul israelian de Externe, Gideon Sa'ar, a acuzat Guvernul lui Ahmed al-Sharaa de comiterea de acte ostile împotriva minorităților, în special împotriva druizilor.
Oficialul israelian l-a calificat drept „un regim neales care a preluat puterea prin forță militară” și s-a întrebat cât timp va tolera comunitatea internațională această situație.
„Interesele Israelului în această țară sunt bine cunoscute: să mențină situația așa cum este și să se asigure că sudul Siriei nu reprezintă o amenințare”, a afirmat Sa'ar la o conferință de presă, conform sursei citate.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Avichay Adraee, a menționat că a fost decisă „consolidarea numărului de forțe în zona gardului de securitate de la granița cu Siria”
Potrivit lui Adraee, Israelul „nu va permite ca o amenințare militară să existe în sudul țării”.
Ministrul israelian al Apărării avertizează Guvernul sirian: „Lăsați în pace comunitatea druză”
Atacurile aeriene israeliene au vizat, de asemenea, poziții militare siriene în provincia Sweida, unde au reizbucnit confruntările armate. Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a transmis Guvernului de la Damasc să-și retragă forțele din Sweida și „să lase druzii în pace”.
„Regimul sirian trebuie să se retragă și să lase în pace comunitatea druză din Sweida”, a declarat Katz.
Potrivit acestuia, Israelul „nu îi va abandona pe druzii din Siria” și „va aplica politica de dezarmare care a fost aprobată”.
În provincia siriană Sweida, tensiunile au degenerat într-un conflict deschis în ultimele zile, unde ciocnirile armate dintre grupurile de druzi și beduini s-au soldat cu zeci de victime.
Cine sunt druzii
Druzii, o populație care s-a separat de șiiții ismaeliți în secolul al X-lea, trăiesc în provincia Sweida și în anumite suburbii din Damasc, precum Jaramana și Ashrafiyat Sahnaya.
În timpul celor 14 ani de război civil din Siria, facțiunile druze și-au format propriile miliții și au rămas în mare parte autonome.
În timp ce mulți druzi din Siria au declarat că nu vor ca Israelul să intervină în numele lor, facțiunile din minoritate au ridicat suspiciuni în ceea ce privește noile autorități de la Damasc.