Autoritățile de la Teheran dau asigurări că dispun de capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, însă nu intenționează să dezvolte astfel de capacități nucleare.
Avertismentul a fost lansat de şeful Agenţiei iraniene pentru energie atomică. Mohammad Eslami a reiterat afirmațiile făcute în luna iulie de Kamal Kharrazi, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, transmite agenția Fars, potrivit Agerpres.
Kharrazi a afirmat că Iranul ar putea fi interesat să se doteze cu arme nucleare, fapt negat până acum de autoritățile de la Teheran.
”Aşa cum a menţionat dl. Kharrazi, Iranul are capacitatea tehnică de a construi o bombă atomică, dar un asemenea program nu se află pe agendă”, a afirmat Mohammad Eslami.
Josep Borrell, șeful diplomației europene: Negocierile asupra acordului nuclear, redeschise
Iranul produce deja uraniu îmbogățit la 60%, ceea ce reprezintă o depășire a plafonului de 3,67% stabilit prin acordul internațional ratificat între marile puteri și autoritățile de la Teheran în anul 2015.
În 2018, președintele american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul amintit anterior.
Iranul susține că are capacitatea de a produce bomba nucleară. Ce prevede acordul încheiat cu puterile occidentale
Documentul a fost semnat în 2015 între Iran și Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China. Acesta este o înțelege politică și nu un tratat ce implică obligativități de ordin juridic. Acordul prevede ridicarea sancțiunilor economice aplicate împotriva Teheranului, în schimbul impunerii unor limite stricte în ceea ce privește programul nuclear iranian, pentru a fi împiedicată dotarea cu bomba atomică.
Pentru a produce o bombă nucleară, Iranul ar avea nevoie de uraniu îmbogățit la 90%.