Guvernul Bolojan a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Președintele Nicușor Dan: Începem astăzi un nou capitol

Ce cuprinde articolul?

Premierul Ilie Bolojan: Încheiem perioada de instabilitate

Președintele Nicușor Dan după ce Guvernul Bolojan a depus jurământul: Trebuie să recâștigăm încrederea cetățenilor

Ilie Bolojan a depuns jurământul ca premier

Nicușor Dan a semnat decretul pentru învestirea Guvernului, ultimul act necesar

Guvernul Bolojan, validat de parlamentari

Guvernul Bolojan, vot secret cu bile

Bolojan: O să facem ordine în finanțele țării

Kelemen Hunor: Vom vota o coaliție complicată

Parlamentarii AUR au părăsit ședința de învestire, în semn de protest

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD: Ieșim astfel din zodia interimatelor păguboase și intrăm într-o perioadă a soluțiilor raționale

Principalele declarații făcute de premierul desemnat Ilie Bolojan

A început ședința de învestire a Guvernului Bolojan

Aviz favorabil pentru cele 16 propuneri de miniștri

Diana Buzoianu, aviz favorabil din partea comisiilor pentru Mediu

Cătălin Predoiu, validat la Interne

Alexandru Rogobete, validat la Sănătate

Ionuț Moșteanu, validat la Apărare

Bogdan Ivan, validat la Ministerul Energiei

Alexandru Nazare, validat la Ministerul Finanțelor

Ciprian Șerban, validat ca ministru al Transporturilor

Florin Barbu, validat ca ministru al Agriculturii

Radu Marinescu a fost validat pentru Ministerul Justiției

Cseke Attila a fost validat pentru Ministerul Dezvoltării

Florin Barbu și Atilla Cseke, primii miniștri audiați

Guvernul condus de Ilie Bolojan a primit votul de încredere al Parlamentului cu 301 voturi „pentru„ și 9 „împotrivă”, în timp ce parlamentarii AUR au părăsit sala. Pentru ca Executivul să fie învestit, erau necesare 233 de voturi. Ulterior, premierul și membrii Guvernului au depus jurământul la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Nicușor Dan.

VEZI GALERIA
5 imagini

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ilie Bolojan a cerut deputaților și senatorilor votul de încredere pentru programul de guvernare și lista de miniștri. Guvernul își va asuma reforme fundamentale, a declarat premierul desemnat Ilie Bolojan, în fața Parlamentului.

„Vor fi luate măsuri și vor fi decizii ferme! Dar nu cu orice preț!”, a punctat imediat liderul PSD Sorin Grindeanu. Noul Cabinet va depune jurământul la Cotroceni, apoi va începe prima ședință de Guvern.

Guvernul Bolojan va avea 16 portofolii

Noul executiv va avea 16 portofolii și nu mai puțin de cinci poziții de vicepremier. Cinci miniștri din Guvernul Bolojan au avut aceleași posturi și în Guvernul Ciolacu. Vom avea continuitate la Dezvoltare, Agricultură, Educație, Interne și Justiție.

Prima sarcină a guvernului va fi adoptarea măsurilor de care depind fondurile europene pe care țara noastră le primește.

23/06/2025 , 20:36

Premierul Ilie Bolojan: Încheiem perioada de instabilitate

Ilie Bolojan, premierul României: „Încheierea procedurii parlamentare și depunerea jurământului de către noul Guvern încheie practic o perioadă de instabilitate și de interimate la conducerea principalelor instituții ale României.

Avem în momentul de față și un Guvern care se bazează pe o majoritate parlamentară importantă. Începând din această seară, ne vom da măsura dedicării noastre, a capacității noastre de muncă și a responsabilității în serviciul României. Am încredere că în colaborarea cu președintele României, sprijinindu-ne în Parlament, vom putea trece țara noastră prin această perioadă dificilă, în așa fel încât să creem condiții pentru prosperitate și să redăm încrederea românilor.

Împreună cu colegii mei vom face tot ceea ce este posibil pentru acest lucru și sper că vom auzi de lucruri bune pentru România. Dumnezeu să aibă în pază țara noastră și pe toți românii, oriunde s-ar afla.”

23/06/2025 , 20:30

Președintele Nicușor Dan după ce Guvernul Bolojan a depus jurământul: Trebuie să recâștigăm încrederea cetățenilor

Nicușor Dan, președintele României: „Începem astăzi un nou capitol. Vreau să mulțumesc în primul rând partidelor din majoritate și reprezentanților minorităților naționale pentru că au înțeles imperativul pe care România îl are în acest moment și anume stabilitatea.

Am văzut comentarii în spațiul public care se referă mult mai mult la trecut decât la viitor, evident legitime, numai că noi toți ca societatea din momentul acesta trebuie să ne uităm în viitor și să cred că este interesul național și invit partidele din majoritate să acționeze ca atare, să colaboreze pentru interesul comun.

Evident că am discutat foarte mult și a fost un imperativ problema fiscală. Sunt foarte fericit că partidele și-au asumat corecțiile pe care România trebuie să le facă. Sunt foarte optimist, pe de o parte, pentru că avem un sector privat care este dinamic, care a reușit să dubleze PIB-ul în 10 ani. Pe de altă parte, avem ca obiectiv final de 2026 intrarea în OCDE și asta înseamnă mult mai multe investiții străine. Asta înseamnă dobânzi mai ieftine, asta înseamnă încredere pentru economia din România.

Dincolo de economie, trebuie să reformăm statul și de asemenea sunt bucuros că partidele care și-au asumat guvernarea și minoritățile și-au asumat reforma statului.

Trebuie să recâștigăm încrederea cetățenilor în autoritățile statului român. O să fie un drum lung, sunt optimist că o să ajungem să construim societatea care să aibă încredere în autorități și prin asta în ea însăși.

Succes miniștrilor, succes prim-ministrului, succes Guvernului României.”

23/06/2025 , 20:06

Ilie Bolojan a depuns jurământul ca premier

Ilie Bolojan, premierul României: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu”

Ulterior, au depus jurământul cei cinci vicepremieri și miniștrii din echipa guvernamentală.

23/06/2025 , 19:16

Nicușor Dan a semnat decretul pentru învestirea Guvernului, ultimul act necesar

Președintele României, Nicușor Dan, a semnat luni, 23 iunie 2025, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

  • Ilie-Gavril Bolojan - prim-ministru;
  • Marian Neacșu - viceprim-ministru;
  • Tánczos Barna - viceprim-ministru;
  • Michael-Dragoș Anastasiu - viceprim-ministru;
  • Marian-Cătălin Predoiu - viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne;
  • Liviu-Ionuț Moșteanu - viceprim-ministru, ministrul apărării naționale;
  • Ciprian-Constantin Șerban - ministrul transporturilor și infrastructurii;
  • Alexandru Nazare - ministrul finanțelor;
  • Radu Marinescu - ministrul justiției;
  • Florin-Ionuț Barbu - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;
  • Bogdan-Gruia Ivan - ministrul energiei;
  • Alexandru-Florin Rogobete - ministrul sănătății;
  • Dragoș-Nicolae Pîslaru - ministrul investițiilor și proiectelor europene;
  • Daniel-Ovidiu David - ministrul educației și cercetării;
  • Oana-Silvia Țoiu - ministrul afacerilor externe;
  • Diana-Anda Buzoianu - ministrul mediului, apelor și pădurilor;
  • Petre-Florin Manole - ministrul muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale;
  • Radu-Dinel Miruță - ministrul economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului;
  • Cseke Attila-Zoltán - ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației;
  • Demeter András István - ministrul culturii.
23/06/2025 , 18:25

Guvernul Bolojan, validat de parlamentari

Guvernul condus de Ilie Bolojan a fost votat cu 301 voturi pentru și 9 împotrivă. Din totalul de 464 au fost prezenți 314 de parlamentari.

La ora 20 este programată depunerea jurământului la Palatul Cotroceni și ulterior prima ședință de Guvern.

23/06/2025 , 17:50

Guvernul Bolojan, vot secret cu bile

Votul secret cu bile a început în jurul orei 17:40. Conform Constituției, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor, respectiv 233 voturi favorabile.

23/06/2025 , 17:45

Bolojan: O să facem ordine în finanțele țării

„Vă promit că vom face tot ceea ce este posibil să facem ordine în finanțele țării, să dezvoltăm România și să-i respectăm pe români. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a declarat premierul desemnat înainte de votul secret cu bile pentru învestirea Guvernului.

23/06/2025 , 17:39

Kelemen Hunor: Vom vota o coaliție complicată

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Vom vota o coaliție complicată, poate cea mai complicată din ultimii 25 de ani. Provocările sunt pe măsura incertitudinilor și viitorul Guvern trebuie să fie un punct sigur în această mare de nesiguranță. Trebuie să fie un guvern în slujba cetățenilor. Un guvern care pune instituțiile statului la o cură de slăbire, un guvern care nu doar prin creșterea impozitelor și taxelor face ordine în finanțele României, dar și prin măsuri juste și abordări drepte, tăind toate cheltuielile exagerate. În astfel de vremuri, prim-ministrul trebuie să fie un om de stat cu viziune”.

Kelemen Hunor: Vom vota o coaliție complicată

23/06/2025 , 17:23

Parlamentarii AUR au părăsit ședința de învestire, în semn de protest

Niciunul dintre cei 90 de parlamentari AUR nu va vota Guvernul Bolojan, a declarat George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor, după ce a părăsit sala de plen.

Simion a catalogat drept „o mascaradă” votul de învestitură al Guvernului Bolojan.

„Totul e minunat, e sublim, coaliţia de guvernare PSD-USR, felicitări, nu cred că o să apucaţi anul, este ultimul act de disperare al vostru, al celor care au dat lovitura de stat din 6 decembrie. (...) Noi nu participăm la această mascaradă, ne ridicăm şi plecăm”, a spus, în plen, preşedintele AUR, George Simion, potrivit Agerpres.

23/06/2025 , 17:13

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD: Ieșim astfel din zodia interimatelor păguboase și intrăm într-o perioadă a soluțiilor raționale

Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a declarat că social-democrații dau astăzi startul unei coabitări politice pe care și-o dorește pentru următorii patru ani.

„Astăzi dăm startul unei coabitări politice, pe care – pentru binele acestei țări și pentru binele românilor - mi-o doresc puternică, pentru următorii 4 ani!

Astăzi, PSD își asumă guvernarea pentru o Românie stabilă, care își continuă dezvoltarea. O dezvoltare care v5izează fiecare român în parte, dar și economia românească în ansamblu.

Ieșim astfel din zodia interimatelor păguboase și intrăm într-o perioadă a soluțiilor raționale și realiste!”; a declarat Grindeanu.

„Anumite măsuri luate în trecut au produs unele dintre dezechilibrele de astăzi”

„Este adevărat că din dorința de a face bine, anumite măsuri luate în trecut au produs unele dintre dezechilibrele de astăzi. Vă asigur însă că toate măsurile au fost luate de partidele care au format în trecut coaliții, cu bună credință, în folosul românilor, însă în contextul de atunci.

Este dificil să menții echilibrul perfect, iar Partidul Social Democrat trebuie să își asume în mod onest partea sa pentru trecut.

Cu toate acestea, PSD a fost și va rămâne un partid al oamenilor, un partid al celor care vor să trăiască într-o țară mai bună, cu locuri de muncă bine plătite, educație de calitate pentru copii și servicii de sănătate accesibile tuturor”, a mai spus liderul interimar.

Grindeanu: Vor fi luate măsuri și vor fi decizii ferme

„Vor fi luate măsuri și vor fi decizii ferme! Dar nu cu orice preț! Cifrele sunt importante atâta timp cât ele aduc bunăstare românilor!

Să fim conștienți că nu putem pulveriza traiul de zi cu zi al oamenilor cu venituri mici și medii.

Să fim responsabili, să calibrăm măsurile și să luptăm pentru nevoile mediului de afaceri autohton. Economia românească trebuie să continue să se dezvolte! Este singura soluție!

Guvernarea este despre români și nevoile lor. Nu este o arenă în care să luptă diverse părți ale societății ca în “Jocurile Foamei“!”, a mai spus el.

23/06/2025 , 16:55

Principalele declarații făcute de premierul desemnat Ilie Bolojan

  • Cer astăzi votul de încredere al Parlamentului României într-un moment decisiv pentru viitorul țării noastre.
  • Mulțumesc președintelui României, Nicușor Dan, pentru încredere. Mulțumesc partidelor politice care au decis să lase la o parte diferențele dintre ele pentru o misiune comună, aceea de a da României un Guvern prooccidental care să ia măsurile economice necesare pentru a ieși dintr-o situație dificilă și a repune țara pe direcția dezvoltării.
  • Mă adresez totodată cetățenilor României care așteaptă de la noi o schimbare de mentalitate și de schimbare politică. Le transmit că îmi asum această poziție, știind foart bine situația în care se află România.
  • Îi asigur pe toți cetățenii că reformele și eforturile pentru a readuce România pe cursul dezvoltare și prosperitate vor începe cu statul și clientela politică.
  • Dacă voi primi votul Parlamentului, ca prim-ministru voi avea trei direcții prioritare: ordine în finanțele publice, bună guvernare și respect pentru cetățenii țării noastre.
  • În ciuda provocărilor economice, geopolitice și sociale, Guvernul României și majoritatea care îl susține își vor asuma reforme fundamentale, ce vor genera performanță în administrație, dezvoltarea României și recâștigarea încrederii și a speranței.
  • Ne vom concentra pe refacerea echilibrului bugetar, absorbția fondurilor europene, continuarea investițiilor, sprijinirea mediului de afaceri și menținerea solidarității sociale.

Ilie Bolojan: Unele dintre aceste decizii nu vor fi populare

  • „Ne asumăm faptul că unele dintre aceste decizii nu vor fi populare.
  • În absența măsurilor, România ar intra decisiv într-o zonă de nesiguranță fiscal-bugetară, cu riscul să piardă contactul cu direcția europeană a dezvoltării și costuri mari pentru oameni și companii.
  • În schimb, aplicarea măsurilor de reformă a statului va pune bazele unei dezvoltări solide pentru România. În anii următori, avem ocazia să devenim un stat modern, stabil și respectat, atât intern, cât și extern. Totul depinde de voința noastră de a acționa corect, direct și la timp, fără calcule electorale.

Premierul desemnat: Acest program propune o altă abordare: fără populism, fără improvizație, fără privilegii.

  • În fața instabilității externe și a polarizării interne, acest program propune o altă abordare: fără populism, fără improvizație, fără privilegii.
  • România a fost condusă prea mult timp fără o perspectivă pe termen lung. Asta ne-a costat bani, încredere și timp. Este momentul pentru decizii mature și durabile. Nu le putem lua decât dacă privim cu luciditate unde suntem și înțelegem ce avem de făcut pentru a nu repeta greșelile trecutului.
  • Suntem în fața unui test major. Dacă România va continua să se împrumute pentru cheltuieli mult mai mari decât își poate permite, chiar și pentru salarii și pensii, riscăm ca în viitor să nu le mai putem plăti deloc.
  • Dacă România va continua să adâncească deficitul comercial și bugetar, riscăm să pierdem cursul de schimb și să pierdem investiții.

„Avem un deficit bugetar de peste 9% din PIB, care ne obligă la măsuri urgente și ferme”

  • Politica fiscală a României din ultimii ani a fost impredictibilă, contradictorie și, de multe ori, populistă.
  • Aceasta ne-a adus în situația în care ne aflăm acum. Pentru această stare de fapt sunt responsabile toate guvernările, mai ales cele din ultimii ani. Se cuvine să le cer scuze cetățenilor țării noastre pentru situația în care am adus România. Nu mai trebuie să repetăm greșelile trecutului.
  • Avem un deficit bugetar de peste 9% din PIB, care ne obligă la măsuri urgente și ferme. Continuarea derapajelor fiscale ar aduce România în pragul incapacității de plată. În schimb, refacerea echilibrelor macroeconomice ne va întări și ne va reda încrederea investitorilor.
  • Un stat modern trebuie să își plătească datoriile, să își respecte angajamentele și să nu își mintă cetățenii. Pentru asta, vom face ordine în cheltuieli și vom impune disciplina bugetară la toate nivelurile administrației. Veniturile bugetare trebuie consolidate, fără a afecta competitivitatea și fără a penaliza munca și investiția. Vom combate evaziunea fiscală.

Bolojan: „Reforma pensiilor speciale va fi dusă la capăt”

  • Un stat care își respectă cetățenii este un stat care le oferă șanse egale, care sprijină munca și inițiativa și care nu transformă ajutoarele sociale în dependență. Un stat care înțelege că pensia nu este un privilegiu, ci dreptul pentru o viață de muncă. Un stat în care ai încredere că examenele sunt corecte.
  • Ne vom concentra pe servicii publice de calitate — în educație, în sănătate și în administrație. Vom susține depolitizarea finanțelor, a școlilor și a spitalelor, nu prin pseudo-concursuri, ci prin impunerea unor criterii de performanță și prin aplicarea lor. Vom susține meritocrația și profesionalismul.
  • Vom proteja persoanele vulnerabile și vom combate ferm abuzurile. Reforma pensiilor speciale va fi dusă la capăt.

Bolojan: „România are în față o alegere: reformă sau stagnare, responsabilitate sau populism”

  • Nu este un moment obișnuit. România are în față o alegere: reformă sau stagnare, responsabilitate sau populism. Vă chem astăzi la un vot de conștiință, pentru un guvern care nu vine cu promisiuni goale, ci cu un mandat de reconstrucție.
  • Vom greși dacă vom trata acest vot ca pe un joc politic. Nu este. Este o alegere între ceea ce trebuie făcut și ceea ce am făcut până acum.
  • Vom fi un guvern al deciziilor, nu al vorbelor. Știm că va fi greu. Dar avem de partea noastră adevărul, nevoia și voința de a face ceea ce trebuie.
  • România are șansa unei noi direcții. Haideți să nu o irosim.

23/06/2025 , 16:44

A început ședința de învestire a Guvernului Bolojan

La plenul reunit sunt prezenți 371 din 466 de parlamentari la ședința de învestire a Guvernului. Este nevoie de cel puțin 233 voturi pentru ca noul Executiv să fie învestit în funcție.

23/06/2025 , 16:16

Aviz favorabil pentru cele 16 propuneri de miniștri

Audierile propunerilor de miniștri s-au încheiat în jurul orei 16. Toate cele 16 propuneri au primit aviz favorabil.

În jurul orei 16:30 este programat plenul reunit al Camerei Deputaților și Senarului, unde premierul desemnat, Ilie Bolojan, va prezenta programul de guvernare. La finalul acestei ședințe, se va da vot cu bile pentru învestirea Guvernului.

Pentru a fi învestit, Guvernul are nevoie de 233 de voturi, în condițiile în care coaliția are peste 300 de parlamentari.

Premierul desemnat Ilie Bolojan și echipa sa guvernamentală urmează să depună jurământul la Palatul Cotroceni la ora 21, iar o oră mai târziu este programată prima ședință de Guvern.

23/06/2025 , 16:09

Diana Buzoianu, aviz favorabil din partea comisiilor pentru Mediu

Ministrul propus pentru mandatul de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Astfel, membrii Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților și cei din cadrul Comisiei pentru mediu și Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic din Senat au avizat nominalizarea cu majoritate de voturi, conform Agerpres.

„Protejarea mediului este o urgență a generației noastre, nu este un moft. Noi, cei care suntem aici, în această sală, pentru că de la bun început am spus că vrem să fim parte din comisiile de specialitate, suntem cei care am ales să ne dedicăm sute de ore pentru a rezolva probleme de mediu, pentru că înțelegem că problemele astea de mediu sunt probleme de sănătate. De cele mai multe ori, înțelegem din vizitele pe teren pe care le-am avut, am văzut cazuri concrete cu toții de comunități în care pur și simplu nivelul de poluare, de aer, apă, sol a dus la consecințe nefaste. Sunt oameni care ne-au spus în față că ei vor avea mai puțin de trăit pentru că s-au născut, au avut ghinion să se nască într-o comunitate afectată de poluare. Vrem să îndreptăm o parte din aceste probleme. Ministerul Mediului este un minister care va trebui să facă, din punctul meu de vedere, din protecția mediului, o definiție a patriotismului de secol 21. Înseamnă să-ți pese dacă românii respiră un aer curat, dacă beau o apă curată, dacă pădurile în care noi ne-am plimbat când eram copiii sunt acolo și pentru generațiile viitoare, și pentru nepoții noștri”, a spus Buzoianu, potrivit sursei citate.

23/06/2025 , 16:08

Cătălin Predoiu, validat la Interne

Cătălin Predoiu, propus pentru funcţia de ministru de Interne, a primit luni aviz favorabil în comisiile parlamentare de specialitate. Predoiu va deţine şi funcţia de vicepremier în viitorul Guvern.

Cătălin Predoiu a fost avizat cu majoritate de voturi în Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Ministerul Afacerilor Interne va continua să aibă un rol esenţial în asigurarea securităţii naţionale, asigurarea rezilienţei instituţionale, dar şi a ordinii publice şi a protecţiei cetăţenilor într-un context european, regional din ce în ce mai complicat din punct de vedere securitar. Strategia prin care urmărim asigurarea acestui obiectiv fundamental, multiplu, este modernizarea structurilor MAI prin prevenţie, profesionalizare, interoperabilitate digitală şi apropierea faţă de cetăţean, prin prezenţa cât mai mult a cadrelor şi structurilor MAI în stradă, în zonele de acţiune, în protecţia şi salvarea cetăţenilor din situaţii limită", a declarat Cătălin Predoiu, în cadrul audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

23/06/2025 , 15:28

Alexandru Rogobete, validat la Sănătate

Alexandru Rogobete a fost validat de comisiile de specialitate din Parlament pentru postul de ministru al Sănătății cu 11 voturi împotrivă, 0 abțineri și 26 de voturi pentru.

Alexandru Rogobete, propus ministru al Sănătății: „Avem milioane de concedii fictive”

Alexandru Rogobete, nominalizat pentru funcția de ministru al Sănătății: „Nu vor primi mai puțini bani decât primesc într-o zi normală de lucru. Venitul lunar nu va scădea (pe durata concediului medical, n.r)

În momentul de față, atunci când un pacient este în concediu de boală, venitul la finalul lunii este mai mare tocmai pentru că acel venit nu se impozitează CASS. Odată cu această reglementare și cu aplicarea CASS-ului, venitul nu o scadă, adică va fi același venit ca într-o lună în care merge la muncă.

Avem milioane de concedii fictive. Asta este una dintre măsurile care va descuraja pacienții și medicii, pe de altă parte, să mai elibereze acest tip de concedii medicale fictive.”

Cum vor fi verificate concediile medicale

Alexandru Rogobete, nominalizat pentru funcția de ministru al Sănătății: „Nu este vorba despre nicio Poliție a concediilor medicale. Vor fi verificate fișele medicale ale medicilor și modul în care acestea au fost acordate din punct de vedere medical. Nu vom fugi după pacienți. Nu va merge nimeni acasă la nimeni să verifice unde este pacientul.

Aceste verificări vor fi făcute din punct de vedere medical în fișele pacientului.

Acest lucru poate fi verificat pentru că există elemente medicale de control care să poată demonstra dacă a mințit sau nu a mințit. Această măsură nu va reduce cu 100% concediile fictive, dar este o măsură de a descuraja acest lucru.”

Cum se va plăti CASS pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei

Alexandru Rogobete, nominalizat pentru funcția de ministru al Sănătății: „Se va plăti CASS în valoare de 10% pentru pensiile care au un cumul de o valoare de 4.000 de lei, dar pentru diferența de peste 4.000 de lei. Dacă există o pensie de 5.000 de lei, se va plăti 10% din 1.000 de lei. Nu se taxează întreaga pensie de 4.000 de lei.”

Personalul medical din spitalele de stat poate lucra și la privat numai după încheierea programului. „Aceasta va fi ultimul pas: desfacerea contractului de muncă”

Alexandru Rogobete, nominalizat pentru funcția de ministru al Sănătății: „Este o realitate pe care o cunoaștem cu toții. Majoritatea dintre noi o comentăm. Nu ne convine. Pacienții suferă de cele mai multe ori pentru că sunt trimiși de la public la privat sau la public programul este redus în jur de ora 12.

Această măsură vine exact pentru a restabili acel parteneriat corect între medicul public și cel privat. Cum se poate verifica? În orice intervenție chirurgicală, de exemplu, este notată în anumite documente, cu ora, cu minut, când se intră în sala de operație, ora când se începe anestezia.

Dacă se întâmplă intervenția chirurgicală la ora 12, când medicul angajat la public trebuia să fie în spitalul public, acest lucru se poate verifica și sancționa. Această măsură va crește numărul de instrumente administrative ale managerului unui spital pentru monitorizare și control. Vom realiza aceste modificări în cadrul Guvernului care pot duce până la desfacerea contractului de muncă pentru medicul care în timpul programului de lucru la public desfășoară activități medicale în altă unitate sanitară.

Aceasta va fi ultimul pas: desfacerea contractului de muncă.”

Unitățile sanitare private vor fi obligate să dețină peste 80% din personalul medical, angajat cu normă întreagă

Alexandru Rogobete, nominalizat pentru funcția de ministru al Sănătății: „Unitățile sanitare private vor fi obligate să dețină peste 80% din personalul medical, nu întreg personalul, angajat cu normă întreagă, pentru a putea intra într-o formă corectă de parteneriat.

CNAS, astâzi când vorbim, semnează un contract de finanțare cu spital public, doar dacă spitalul public are angajat propriu. Ori acest lucru trebuie reglementat și în cadrul unităților private. Probabil că va fi o modificare legislativă prin OUG.

Va fi realizată în prima parte a mandatului cu siguranță. Va fi valabilă măsura pentru întreg personalul medical.

Îi obligăm pe medicii care sunt angajați la public să lucreze la public atât cât le este programul. După programul de la public care se termină la ora 15-16, aceștia au libertatea să lucreze oriunde doresc.”

„În momentul de față în România plătesc șase milioane de oameni și beneficiază 16 milioane”

Alexandru Rogobete, nominalizat pentru funcția de ministru al Sănătății: „Ceea ce încercăm să facem este să limităm acele multe situații în care anumiți medici în timpul programului de lucru la public își desfășoară activitatea la privat.

Sunt măsuri care vor aduce bani în bugetul asigurărilor de sănătate. În momentul de față în România plătesc șase milioane de oameni și beneficiază 16 milioane. Ori, nici acest lucru nu este normal.”

Propus pentru a conduce portofoliul Sănătății în Guvernul Bolojan, Alexandru Rogobete (34 de ani) este deputat PSD și președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Rogobete este de profesie medic de Anestezie-Terapie Intensivă, însă și-a suspendat rezidențiatul pentru a-și urma cariera politică.

23/06/2025 , 14:08

Ionuț Moșteanu, validat la Apărare

„Avem deficit de personal la MAPN, în acest moment, schema de personal este la nivel de 70 la sută. Pe rezerviști, unii vor răspunde prezent, iar alții, pe bună dreptate, pentru că nu au fost tratați corect, nu vor răspunde. O să încerc să-i aduc pe toți la masă, ca să știe care e perspectiva, ce-i așteaptă la bătrânețe, când vor ieși din sistem. Nu-i va mulțumi pe toți, dar este necesar acest moment zero. (...) Este nevoie de ambele: și de NATO, și de apărare europeană. Una nu o exclude pe alta", a spus Moșteanu.

23/06/2025 , 14:05

Bogdan Ivan, validat la Ministerul Energiei

„Nu vreau să se închidă mine pe cărbune din Valea Jiului, vreau ca vocea României să fie clară, să prelungim cu cel puțin trei ani închiderea lor. Termo aduce 30/35% din consum. Înainte să închidem, să avem alternative și rezerve de cărbune pentru situații de criză", a spus Bogdan Ivan.

23/06/2025 , 14:02

Alexandru Nazare, validat la Ministerul Finanțelor

Nazare susține că ANAF „este disfuncțional pentru ca nu are o responsabilitate clară în relația cu Ministerul de Finanțe și prim-ministrul. Cum să faci colectare dacă tu ai 42 de planuri județene și alt plan de control pe București? Trebuie un plan centralizat de control".

El susține că măsurile fiscale vor începe să intre în vigoare în august.

23/06/2025 , 13:58

Ciprian Șerban, validat ca ministru al Transporturilor

Deputatul PSD, Ciprian Șerban, care este președinte al Camerei Deputaților, a fost și el validat ca ministru al Transporturilor și Infrastructurii, unde îi succede lui Sorin Grindeanu.

23/06/2025 , 13:55

Florin Barbu, validat ca ministru al Agriculturii

Florin Barbu a primit aviz favorabil ca ministru al Agriculturii, Silviculturii, Industriei Alimentare și servicii specifice. El a fost audiat în Comisia pentru agricultură Camera Deputaților și Comisia pentru agricultură, industrie alimentara și dezvoltare rurală (Senat).

El a spuscă, de luna viitoare, va solicita reorganizarea ministerului și instituțiilor din subordine.

Florin Barbu: „Luna viitoare, voi reactiva acea ordonanță, iar Ministerul Agriculturii se va reorganiza. Toate instituțiile subordonate se vor realiza acele instituții la nivel județean.

Cred că vor rămâne 2-3 instituții, la nivel județean. Tot ceea ce ține de partea de politici agricole rămâne la Ministerul Agriculturii; partea de control se va realiza de către aceste direcții din județele din România.

Acea ordonanță privind plafonarea și apoi transformată în lege a fost făcută de Ministerul Agriculturii, la sugestia mea. Vreau să se implice mai mult Ministerul Economiei în comerțul cu alimente din România”.

23/06/2025 , 13:18

Radu Marinescu a fost validat pentru Ministerul Justiției

Radu Marinescu a fost validat pentru Ministerul Justiției la comisiile din Parlament. Au fost 58 de voturi pentru, 13 împotrivă și 2 abțineri.

„Este o recunoaștere pentru activitatea pe care am desfășurat-o până în momentul de față și o încredere în programul de guvernare pe justiție pe care l-ați amintit și care, într-adevăr, este un program care își propune să asigure stabilitate mediului judiciar, eficiență și să răspundă intereselor cetățeanului pentru că justiția se realizează petru cetățean”, a declarat Marinescu, după validare.

23/06/2025 , 13:11

Cseke Attila a fost validat pentru Ministerul Dezvoltării

Cseke Attila a primit aviz pozitiv din partea comisiilor din Parlament pentru funcția de ministru al Dezvoltării.

„Sunt două sporuri care sunt prevăzute în programul de guvernare la partea de administrație. Și anume sporul pentru fonduri europene, unde există un sistem care din punctul nostru de vedere este un sistem rigid. Ne trebuie un sistem mai flexibil, bazat pe performanța personalului. Cel care produce, aduce absorbție de fonduri europene, să beneficieze într-o măsură maximă de aceste sporuri și să putem să facem diferențe în ceea ce privește eficiența funcționarilor în administrația publică, centrală și locală.

Vom propune un alt sistem bazat pe alte criterii, inclusiv pe un raport de produs care să fie aprobat de către ordonatorul principal de credite fie că este vorba de un minister sau o primărie”, a declarat Cseke Attila, după validare.

23/06/2025 , 12:07

Florin Barbu și Atilla Cseke, primii miniștri audiați

La ora 12, au început audierile miniștrilor noului Guvern Bolojan. Florin Barbu este audiat la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice - Camera Deputaților și Comisia pentru agricultură, industrie alimentara și dezvoltare rurală - Senat.

Atilla Cseke este audiat la Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului - Camera Deputaților și la Comisia pentru administrație publică de la Senat.

Programul audierilor noilor miniștri în Parlament

La ora 12, încep audierile noilor miniștri ai Guvernului Bolojan din cadrul comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului.

Avizul comisiilor este unul consultativ, dar este nevoie de el pentru următoarea etapă, prezentarea în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a programului de guvernare de către premierul Ilie Bolojan.

12.00

  • Florin Barbu - Ministrul Agriculturii
  • Attila Cseke - Ministrul Dezvoltării

12.30

  • Bogdan Ivan - Ministrul Energiei
  • Radu Marinescu - Ministrul Justiției

13.00

  • Liviu Moșteanu - Vicepremier, Ministrul Apărării
  • Ciprian Șerban - Ministrul Transporturilor
  • Alexandru Nazare - Ministrul Finanțelor

13.30

  • Daniel David - Ministrul Educației
  • Radu Miruță - Ministrul Economiei

14.00

  • Cătălin Predoiu - Vicepremier, Ministrul Afacerilor Interne
  • Dragoș Pîslaru - Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

14.30

  • Florin Manole - Ministrul Muncii
  • Alexandru Rogobete - Ministrul Sănătății

15.00

  • Oana Țoiu - Ministrul Afacerilor Externe
  • Diana Buzoianu - Ministrul Mediului
  • Istvan Andreas - Ministrul Culturii

Vot de învestire în Parlament și jurământ la Cotroceni

Parlamentarii vor vota pentru învestirea Guvernului. Votul va fi unul secret, cu bile. Guvernul Bolojan are nevoie de 50% plus unu din numărul total al parlamentarilor. Mai exact, 233 de voturi favorabile din 465.

Depunerea jurământului noului guvern ar urma să aibă loc la Cotroceni, luni seară. Noul guvern intră în exercițiu după depunerea jurământului în fața președintelui Nicușor Dan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE