Peste 70 de oameni din Gaza și-au găsit refugiu în casa unui cetățean cu dublă cetățenie irlandeză și palestiniană. S-au adăpostit acolo în speranța că locuința este sigură și nu le-a mai păsat de faptul că stau înghesuiți.
În prezent, se estimează că sute de oameni cu dublă cetățenie sunt blocați în Fâșie. Și mulți dintre ei așteaptă la punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a putea pleca în Egipt. Urmărim un reportaj realizat de corespondentul Euronews, Nebal Hajjo.
Palestinienii care fug de bombardardamentele din Gaza se refugiază unde pot. Cei mai mulți au plecat spre sud, alții s-au adăpostit în spitale, sau școli ale ONU. Unii însă și-au găsit refugiu în casa unui cetățean irlandezo-palestinian, crezând că el, fiind cetățean străin, nu va fi vizat.
Corespondentul Euronews, Nebal Hajjo, a stat de vorbă cu unii dintre ei, dar și cu gazda lor.
Rami Mahfouz, refugiat: „Nu știam ce să fac, oamenii au început să fugă spre sud. Familia mea și cu mine am fugit, pentru că ne-am temut. Am lăsat totul în urmă, casa, paturile noastre. Mâncarea a rămas pe aragaz, ne-a fost greu să găsim o mașină. Important este că am scăpat și ne-am salvat”.
Hammam Al-Afrangi, refugiat: „Primele două zile au fost dificile, pentru că nu ne cunoșteam. Toată lumea era temătoare și nervoasă, dar după aceea, cel mai în vârstă și mai înțelept ne-a ajutat să ajungem la un acord, să ne punem banii la un loc și să împărțim cheltuielile, fiecare dintre noi am dat câte 30 de sicli pentru a cumpăra mâncare”.
Ibrahim Al-Agha plănuise doar o scurtă vizită în Gaza, dar nu a mai putut pleca din cauza războiului. A simțit că e datoria lui să le deschidă ușa zecilor de oameni strămutați.
Ibrahim Al-Agha, cetățean irlandezo-palestinian: „Eu, soția și cei trei copii ai noștri, am venit în Gaza. Din păcate, am fost blocați aici. Situația este foarte grea. După cum vedeți, găzduim o mulțime de prieteni și rude. Avem o mare problemă, poate că ați văzut că ne chinuim să facem rost de mâncare, apă, energie electrică, să îi ținem veseli și pe copii. Este un efort zilnic de dimineață până când ne culcăm. Este un efort zilnic doar pentru a ne satisface nevoile de bază”.