Sărbătorită cu fast în întregul Regat Unit, încoronarea regelui Charles al III-lea este prilej de bucurie și pentru românii stabiliți de ani buni acolo. O echipă Euronews România a ajuns în Rochester, la 50 de kilometri de capitală, unde a stat de vorbă cu o familie de antreprenori români.
Așa arată tortul tradițional Victoria Sponge cu care Ana și Marius, doi români stabiliți în Anglia, sărbătoresc încoronarea Regelui Charles al III-lea, un eveniment cu o însemnătate aparte pentru ei.
Marius Constantin, antreprenor: "Sunt puțin mai apropiat de regele Charles prin prisma faptului că întotdeauna a vorbit foarte frumos despre România și a promovat-o cam peste tot pe unde a mers."
Ana Maria Guiu, antreprenoare: "Cred că vom fi și în centrul Londrei, depinde de cât de aglomerat va fi și unde vom putea ajunge exact. Dar da, suntem foarte entuziasmați abia așteptăm. Vorbeam despre lucrul ăsta încă de când ne-am mutat aici, de faptul că vom prinde un moment ca acesta."
Tocmai de aceea, poate, cei doi nu s-au simțit străini la mii de kilometri distanță de casă.
Ana Maria Guiu, antreprenoare: "Când menționez că sunt din România, toată lumea spune: am și eu prieteni români. Se știe despre noi, din câte am obervat eu, că suntem foarte muncitori, în general am avut experiențe foarte plăcute, atât cu comunitatea de britanici, cât și cu alte nații, pentru că, de foarte multe ori, lucram cu oameni din toată lumea."
Marius a fost primul care a venit să-și încerce norocul în Marea Britanie. A lucrat în construcții, dar și ca șofer de Uber, până când a putut să-și transforme pasiunea pentru camerele de filmat într-o afacere. A învățat singur să recondiționeze aparate foto vintage analog.
Marius Constantin, antreprenor: "Sunt tot felul de tutoriale pe YouTube, sunt niște manuale de reparații pe care încă le mai poți accesa, dar în principiu, doar practica. Continuu faci același lucru până reușești."
Și de la câteva zeci de camere vândute a ajuns, în câțiva ani, la câteva mii trimise în toate colțurile lumii.
Marius Constantin, antreprenor: "Avem câteva mii de comenzi anual, asta dacă nu pun și vânzările pe care le avem la piață, pentru că avem o tarabă în centrul Londrei."
Marius are acum și trei angajați: Christian e din Venezuela, Helen e originară din Franța, iar Sebastian este român. I-am găsit pe toți printre mii de aparate foto vintage, reparate sau în proces de recondiționare.
Christian Lombardi, social media manager: "Făceam clipuri înainte și i-am zis: îți voi face un video pe YouTube pentru magazinul tău. Și așa a început prietenia dintre noi."
Sebastian Sandu, angajat: "Repar camere, mă ocup de clienți, fac design grafic pentru tricourile noastre."
Helena Baes, angajată: "Sunt servicii de reparații, nu doar de vânzare a camerelor foto. Scopul nu este numai să le vinzi, ci să faci oamenii să înțeleagă călătoria unui aparat foto analog."
După câțiva ani de relație la distanță, Marius și-a convins iubita să se mute în Marea Britanie. După trei locuri de muncă la birou, Ana a hotărât și ea să-și deschidă propria afacere, cu lumânări.
Ana Maria Guiu, antreprenoare: "Totul a început acasă, pe masa din bucătărie, unde foloseam efectiv o oală în care să topesc ceara. Și acum am poze și îmi amintesc cu drag de acele momente. Primele lumânări cred că au fost turnate cu polonicul."
Nu are angajați, dar primește ajutor de la mama ei. În ultimii patru ani, Ana a reușit să vândă peste 50.000 de lumânări în toată lumea.