Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să deschidă vineri lucrările celei de-a 60-a Conferinţe de Securitate de la Munchen, la care participă anul acesta circa 50 de lideri din întreaga lume, transmite dpa.
Principalele subiecte pe agenda evenimentului sunt conflictele din Ucraina şi Fâşia Gaza.
Principalii invitați
Vicepreşedinta americană Kamala Harris va lua cuvântul în prima din cele trei zile ale conferinţei. Sâmbătă sunt aşteptaţi ca vorbitori cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Printre participanţi se află, din partea Israelului, preşedintele Isaac Herzog şi ministrul de externe Israel Katz.
La nivel înalt sunt reprezentate Autoritatea Palestiniană şi mai multe state arabe - Egiptul, Iordania, Qatarul şi Arabia Saudită.
Se aşteaptă discuţii neoficiale şi despre rezultatul viitoarelor alegeri din 5 noiembrie din Statele Unite şi despre consecinţele unei eventuale realegeri a fostului preşedinte Donald Trump, care a pus la îndoială săptămâna trecută angajamentele de securitate ale Washingtonului în cadrul NATO.
Trump a declarat sâmbătă, la o întâlnire cu susţinătorii săi, că va "încuraja" Rusia "să facă ce naiba vrea" în ţările aliate care nu alocă suficiente fonduri pentru apărare.
Printre cei peste 30 de reprezentanţi ai Congresului SUA la Munchen se numără şi membri ai Partidului Republican, formaţiune politică din care face parte şi Donald Trump. La conferinţa anuală de la Munchen nu au fost invitaţi de data aceasta oficiali din Rusia şi Iran.
Ce este Conferinţe de Securitate de la Munchen
Conferința de Securitate de la München este organizată anual. În cadrul acesteia sunt abordate probleme de politica internațională. Prima ediție a conferinței a avut loc în 1963.
În ultimele patru decenii, Conferința de securitate de la München a devenit unul dintre cele mai importante forumuri independente pentru schimbul de opinii în materie de politică internațională. În fiecare an, aceasta reunește aproximativ 350 de personalități de rang înalt din peste 70 de țări din întreaga lume. Lista participanților include șefi de stat și de guvern, organizații internaționale, parlamentari și reprezentanți de rang înalt din rândul forțelor armate, ai mediului științific, ai societății civile și mass-media.