Președintele american Donald Trump readuce în discuția eventualitatea unui al treilea mandat la Casa Albă. Joi seară, a întrebat mulțimea, prezentă la un eveniment, dacă ar trebui să candideze și în 2028, iar publicul i-a răspuns: „Încă patru ani!”.
Nu a fost un gest spontan, ci provocat, notează presa americană. Trump a folosit în discursul său o expresie care ar putea fi interpretată drept "cu următoarea ocazie" - sugerând prezența sa și la cârma Statelor Unite și după 2028.
Amendamentul 22 al Constituției Statelor Unite limitează numărul de mandate la două.
Totuși, încă din prima săptămână de la revenirea lui Donald Trump în Biroul Oval, au început discuțiile pe această temă. Iar recent, a argumentat că „un Salvator de patrie nu are cum să încalce Legea.”
Aluzia vine la capătul unor zile pline de astfel de elemente de tip cult al personalității. Trump s-a numit singur "rege" - iar social media de la Casa Albă i-a ținut isonul - și a citat din Napoleon Bonaparte.
Retorica lui Trump îi alarmează și mai tare pe contestatarii săi, care oricum cred că actualul președinte conduce într-un stil autocrat și avertizează că ar putea forța menținerea puterii prin mijloace nedemocratice, scrie The Washington Post.
„Îl vrem pe Trump!”
Câteva ore mai târziu, la un alt eveniment, în Baltimore - același în timpul căruia Elon Musk a fluturat o drujbă pe scenă - fostul consilier și strateg al lui Trump, Steve Bannon, a dirijat publicul să scandeze „Îl vrem pe Trump!”, notează The Post.
Steve Bannon, fost consilier și strateg al lui Donald Trump: „Îl vrem pe Trump în 2028. Iar ei nu suportă asta. Un om ca Trump ne iese în cale o dată sau de două ori în istoria unei națiuni, nu-i așa? Îl vrem pe Trump”
În decembrie 2024, Bannon a adoptat aceeași strategie în timpul unui dineu, în New York. O mie de persoane l-au auzit întrebând „Sunteți pregătiți pentru Trump 28?”
Jurnaliștii americani au solicitat un punct de vedere Casei Albe însă nu au primit răspuns.
78 de ani, șapte luni și șase zile avea Donald Trump când a preluat mandatul 2.0. Este cel mai bătrân președinte din istoria țării strict raportat la acest moment. Predecesorul său, Joe Biden, a preluat mandatul la 78 de ani și 61 de zile .
Cât de departe poate împinge Trump ideea de putere?
Este întrebarea de pe buzele tuturor americanilor, la o lună de când Donald Trump s-a întors la Casa Albă. Nu este zi sau prilej cu care președintele american să nu împingă ori măcar să testeze limitele încrederii cu care a fost învestit. Dar și pe cele legale.
Inclusiv acest joc de-a al treilea mandat se transformă în preocupare pentru criticii săi și o parte din societate. Jurnaliștii americani atrag atenția că Trump practică această sondare ad-hoc a opiniei publice încă din primul său mandat. Iar campania și, mai ales, victoria din noiembrie 2024 i-au dat aripi.
Spre exemplu, în unul dintre mitingurile de suport pentru candidatura din 2024, în fața unui public format din conservatori creștini, Donald Trump le-a spus: „În patru ani, nu va mai trebui să votați. O să le aranjăm atât de bine, că nu va mai trebui să votați ”, conform The Washington Post.
După ce a câștigat alegerile, ar fi glumit, zice el, în repetate rânduri, cu colegii republicani, cărora le-ar fi zis că „bănuiește că nu va mai candida” pentru că e „atât de bun, încât va trebui să veniți cu altă modalitate (n.r. î loc de alegeri)”
Doar că aceaste glume nu ar fi altceva decât strategia de la baza augmentării puterii sale. Oameni politici și foști membri de cabinet atrag atenția că idealurile lui Trump sunt departe de ideea de democrație și mai aproape de cea de tiranie.