Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hunter Biden, fiul preşedintelui SUA, nu îşi recunoaşte vinovăţia pentru posesie ilegală de arme

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, nu îşi recunoaşte vinovăţia pentru posesie ilegală de arme, transmite AFP. Marţi, la începutul procesului penal împotriva sa, el a "pledat nevinovat", conform procedurii judiciare anglo-saxone care cere ca acuzatul să îşi precizeze poziţia.

În vârstă de 53 de ani, Hunter Biden este acuzat de furnizarea de informaţii false în formularele pentru achiziţionarea unei arme în 2018. El nu a recunoscut atunci că este dependent de droguri, însă şi-a mărturisit dependenţa ulterior.

Avocatul său, Abbe Lowell, anunţase deja instanţa din Wilmington, în statul Delaware din estul SUA, că clientul său nu se consideră vinovat şi doreşte să participe la proces prin videoconferinţă, având reşedinţa în California, în vestul ţării.

Judecătorul Christopher Burke a respinse cererea, arătând că prima prezentare în faţa instanţei este "una din rarele ocazii dintr-un proces penal în care un inculpat se prezintă fizic". Mai mult - a explicat magistratul - "majoritatea acuzaţiilor împotriva inculpatului sunt noi şi nu au fost menţionate la precedenta sa prezentare, în iulie 2023, astfel încât va fi prima dată când vor fi dezbătute în tribunal".

Dacă va fi considerat vinovat la finalul procesului, Hunter Biden ar putea fi condamnat teoretic la 25 de ani de închisoare.

AFP remarcă însă că în practică, în astfel de cazuri, se ajunge rareori la executarea unei pedepse cu privarea de libertate.

 În iunie, Biden ajunsese la un acord cu procurorul David Weiss

În iunie, Biden ajunsese la un acord cu procurorul David Weiss: el acceptase să îşi recunoască vinovăţia atât pentru fraude fiscale, cât şi pentru achiziţia ilegală a unei arme de foc. După toate probabilităţile, el ar fi evitat astfel închisoarea şi un proces jenant pentru tatăl său, care intenţionează să candideze din nou în 2024 la preşedinţia Statelor Unite.

O judecătoare a anulat însă acordul.

Adversarii republicani ai preşedintelui democrat Biden, majoritari în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA, au început în 12 septembrie o anchetă pentru destituirea lui, invocând ca motiv afacerile controversate în străinătate ale lui Hunter Biden. Ei îl acuză că a profitat de contactele şi numele preşedintelui pentru a obţine avantaje în Ucraina şi China. Politicienii conservatori susţin că Joe Biden, vicepreşedinte în timpul mandatului la Casa Albă al lui Barack Obama, a făcut presiuni pentru demiterea procurorului general al Ucrainei, Viktor Şokin, tocmai pentru a proteja un concern din sectorul gazelor care îl angajase pe Hunter.

În 20 septembrie, preşedintele comisiei pentru probleme judiciare a Camerei Reprezentanţilor, republicanul Jim Jordan, i-a reproşat procurorului general Merrick Garland, care are şi atribuţii de ministru al justiţiei, numirea unui anchetator special pentru dosarele lui Hunter Biden. Jordan consideră că anchetatorul David Weiss este "tipul despre care el (Garland) ştie că îl va proteja pe Joe Biden".

Garland a susţinut însă că Weiss este complet independent la instrumentarea dosarelor şi a reamintit că acesta a fost numit de preşedintele republican Donald Trump, fiind menţinut în funcţie de succesorul acestuia la Casa Albă, Joe Biden.

AFP menţionează că Hunter Biden este o ţintă predilectă a republicanilor, în primul rând a lui Trump, care urmăreşte să candideze din nou anul viitor la preşedinţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE