Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul îşi va intensifica sprijinul acordat fermierilor şi producătorilor locali pentru a creşte gradul de procesare, prelucrare şi rafinare a produselor agricole în România
Principala temă de discuţie a privit nevoia de a promova mai mult produsele româneşti în lanţurile comerciale şi identificarea unor soluţii de creştere a competitivităţi producătorilor români şi dezvoltării durabile, în condiţii de siguranţă alimentară.
"Avem nevoie de mai multe depozite frigorifice şi de conservare pentru producătorii români, care astfel vor putea asigura continuitate extra-sezonieră în aprovizionarea lanţurilor marilor retaileri cu legume-fructe, mezeluri şi produse lactate.
Guvernul, sprijin pentru fermieri și producători locali
Guvernul îşi va intensifica sprijinul acordat fermierilor şi producătorilor locali pentru a creşte gradul de procesare, prelucrare şi rafinare a produselor agricole în România dar şi pentru a crea plus-valoare pe lanţ şi a echilibra balanţa comercială a ţării", a declarat premierul.
La finalul întrevederii, a fost stabilită o întâlnire în sistem tripartit - Guvern, retaileri, producători/procesatori, pentru stabilirea unei strategii comune de valorificare a produselor agricole şi industriei alimentare în interesul consumatorului român, precizează sursa citată.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat suplimentarea sumelor care vor fi acordate ca despăgubire pentru fermierii din țările afectate de războiul din Ucraina. Anunțul vine după ce România a primit cea mai mică alocare, abia 10 milioane de euro, în condițiile în care ar fi trebuit să primească de două ori pe atât.
În schimb, ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că pierderile înregistrate de agricultorii români se ridică la trei miliarde de euro.