Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gabriel Oprea, achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Decizia, în primă instanță

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost achitat în dosarul morții fostului polițist Bogdan Gigină, în care ea acuzat de ucidere din culpă. Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

”În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Oprea Gabriel pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”, se arată în decizia anunțată luni de Tribunalul București.

În același dosar, Petre Mazilu a fost condamnat la la 2 ani si 8 luni cu suspendare sub supraveghere. În plus, Mazilu trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5 sau în cadrul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

Petre Mazilu este administratorul firmei General MPM Impex SRL, responsabil cu execuţia unei lucrări la instalaţia subterană de gaze, care nu era semnalizată corespunzător la nivelul străzii.

General MPM Impex SRL a primit o amendă penală de 330.000 lei.

06/03/2023 , 17:39

Reacția avocatului familiei Gigină: E profund imorală soluția instanței

”Ne aflăm la un moment care se apropie de prescripție, după aproape opt ani de zile în luna octombrie a anului curent și riscăm inclusiv prescrierea faptelor, care oricum, după cum s-a văzut în raport, inculpatul Oprea a fost iertat, ca să zic așa de către sistemul judiciar din România.

În opinia noastră, din prezentarea întregului material probatoriu, a zecilor de martori, dintre care aproape 30 de polițiști de la Brigada Rutieră, unde majoritatea au declarat sub jurământ că erau terorizați, că erau stresați, erau grăbiți când făceau parte din coloana oficială, considerăm că era un temei suficient pentru a i se reține o culpă, aceea de ucidere de inculpă, în raport de decesul lui Bogdan Gigină care vreau să precizez că nu era cu motocicleta în timpul liber, era la ordin, era pus, era trimis, era sub coordonarea unor colegi ofițeri și unul dintre motivele pentru care s-a petrecut accidentul era această grabă, nu doar în acest caz, ci din materialul probatoriu s-a demonstrat că era aproape la toate deplasările urgente, în regim de prioritate, fără a avea niciun drept. Este profund imorală soluția instanței de a achita că fapta nu există, pe când la dosarul cauzei există foarte multe dovezi care arată exact contrariul și în mod evident noi vom promova apel la absolut toate aspectele.

E o discuție la cald bazându-ne pe faptul că a fost dată soluția fără a o motiva, așteptăm cu interes motivarea, acest dosar a avut nu mai puțin de 50 de termene, considerăm că avem suficiente elemente pentru a convinge cu probe Curtea de Apel București, suntem încrezători, credem în Justiție. Sper să îndreptăm această mare nedreptate, deja familia era într-un moment foarte greu și încercat la aproape 8 ani de zile fără răspunderea penală. E inadmisibil, după părerea mea. Părinții plâng în hohote de când au aflat vestea, emoțional sunt foarte încărcați.”, a declarat Cătălin Crăciunescu, avocatul familiei Gigină.

Dosarul privind moartea polițistului Gigină, plimbat pe la mai multe instanțe

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în mai 2018 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul ce-l vizează pe fostul ministru de Internte s-a plimbat pe la mai multe instanțe din motive procedurale; la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi Tribunalul Bucureşti.

"În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, a precizat DNA.

Procurorii DNA susțin că accidentul rutier care a determinat moartea poliţistului Bogdan Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi - activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia.

Anchetatorii îl acuză pe Gabriel Oprea că ar fi cel care a impus, folosindu-se de ascendentul funcţiei sale şi conferindu-şi în mod discreţionar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, ceea ce a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE