Cupa Mondială de fotbal extinsă din 2026 ar putea să nu se mai desfăşoare după formatul cu grupe de câte trei echipe, din cauza criticilor exprimate, a declarat şeful departamentului fotbalului global din cadrul FIFA, francezul Arsene Wenger, citat de DPA și Agerpres.
Consiliul FIFA a decis în ianuarie 2017 creșterea numărului de echipe participante la 48, în loc de 32. Modificarea va intra în vigoare începând cu Campionatul Mondial din 2026, găzduit de SUA, Mexic şi Canada.
FIFA a precizat iniţial că noul format prevede 16 grupe de câte trei echipe, primele două clasate urmând să se califice într-o fază eliminatorie cu 32 de echipe. Propunerea, însă, a atras mai mult reacții negative.
Propunerea FIFA, primită cu reacții negative
Mai multe meciuri dramatice din ultima etapă a grupelor la ediţia din Qatar, după care Japonia şi Coreea de Sud s-au calificat în optimile de finală, precum şi posibilitatea ca Polonia şi Mexicul să fie departajate de clasamentul fair play, au dus la mai multe cereri de renunţare la formatul propus pentru 2026.
Conform propunerii actuale, grupele s-ar încheia cu meciuri simultane în etapa a treia, dar Wenger a dezvăluit că formatul ar putea fi schimbat.
„Nu este încă decis, dar pot fi 16 grupe de trei echipe, 12 grupe de patru sau două serii cu şase grupe de câte patru, ca şi cum ai organiza două turnee de 24 de echipe”', a afirmat Wenger, duminică.
''Nu voi decide eu asta, va fi decis de Consiliul FIFA şi cred că va fi stabilit anul viitor'', a mai spus fostul tehnician francez.
La începutul săptămânii trecute, s-a relatat că FIFA ar lua în considerare introducerea lovituri de departajare în faza grupelor în noul format, echipele învingătoare urmând să primească un punct bonus.
Pentru CM 2026 au fost selectate 16 oraşe, printre care se numără Vancouver, Toronto, Guadalajara, Monterrey şi Ciudad de Mexico,. pe lângă 11 metropole din Statele Unite.